V javnost so šli zaradi Massijevih pritiskov, a morda prenagljeno

Afera Tina Maze: SZS v spravljivih tonih najboljšo slovensko smučarko vabi na pogovor. Le opravičilo ne bo dovolj.

Objavljeno
15. december 2016 23.54
Tina Maze in Andrea Vianello Lenzerheide 14.3.2014 Foto: Tomi Lombar
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Po (ne)prespani noči in izbruhu nove afere z najboljšo slovensko smučarko so predstavniki Smučarske zveze Slovenije (SZS) spet predstavili svojo plat zgodbe, razkrili pritiske, ki naj bi jih Andrea Massi izvajal na pokrovitelje, vseeno pa ekipo Tine Maze spravljivo povabili k iskanju dogovora. Toda dvojec v to očitno ne bo kar tako privolil.

Odziv zveze bi sicer pričakovali že takoj po burnem odzivu ekipe aMaze oziroma njenega odvetnika Damijana Terpina, ki je navedbe v sporočilu za javnost označil za lažnive ter ostro obsodil zvezo za tako nemoralen napad. Zatrdil je, da ni bilo govora o 90.000 evrih, a kot je že v sredo zvečer v izjavi pojasnil predsednik SZS Enzo Smrekar, so za vsakega pokrovitelja predlagali izplačilo po 15.000 evrov. Zlatih sponzorjev je sedem, enega so izvzeli, ker Mazejeva z njim sodeluje tudi individualno, računica je torej jasna. Direktor Jožko Križan, ki je včeraj pred javnost stopil z odvetnico Barbaro Kürner Čad, ki je bila največja mirovnica že v prejšnjih najhujših časih nesoglasij z Mazejevo, je še enkrat poudaril, da SZS Mazejevi takšnega zneska ne more omogočiti, poleg tega jo je spomnil tudi na vse obveznosti, ki jih mora izpolniti za nastop. »Programi so postavljeni, pogodbe so podpisane in se izvajajo v skladu s programi, tudi pogodbena razmerja s pokrovitelji so dogovorjena. Tako kot to velja za vse tekmovalce pod okriljem SZS, je treba tudi nastop Tine Maze za tekmo v Mariboru pogodbeno opredeliti. Ostajamo pri naših stališčih,« je dejal.

Pojasnil je tudi njihovo potezo, da so o zapletu obvestili javnost. »Morda je bila to prenagljena poteza, a zdi se nam bolje, da smo to storili prej kot prepozno. Iskreno, ker je Andrea Massi začel izvajati določene pritiske na sodelavce smučarske zveze in tudi na nekatere pokrovitelje. Ko se je to začelo dogajati, smo morali smučarsko zvezo zaščititi in postaviti meje,« je dejal Križan, s Kürner Čadovo pa nato na vprašanje, na koga je Massi pritiskal, nista želela odgovoriti. Neodgovorjeno je ostalo tudi vprašanje, kako bo s sodelovanjem z Massijem, ki ima s SZS sklenjeno pogodbo. »V njej so določila, v katerih primerih se ta lahko razreši, vendar za zdaj ne želimo sprejemati prehitrih odločitev,« je dejala odvetnica.

S Križanom sta zanikala tudi, da z Mazejevo v zadnjih dveh letih niso imeli stika, in poudarila, da so se ji že septembra oglasili s pozivom, naj se pogovorijo o sodelovanju. Zdaj sta jo spet povabila na pogovor. »Tina Maze si zasluži ne le dostojno, ampak tudi veličastno slovo od belih strmin. Pripravljeni smo pomagati po svojih zmožnostih, a tudi v okviru pravil,« je še dejal Križan.