V sedmem slalomskem poskusu odskočil vesoljec Henrik

Kristoffersen prekinil Hirscherjev niz, od Avstrijca boljši za sekundo. Slovenci iz Kitzbühla brez točk v smuku in slalomu.

Objavljeno
21. januar 2018 22.48
Mojca Finc
Mojca Finc
Kitzbühel – Norveški smučarski as Henrik Kristoffersen se včeraj v Kitzbühlu ni več tolkel po glavi, kot se je po vsakem od prejšnjih slalomov v tej zimi. Šestkrat je namreč bil na stopničkah, a niti enkrat na najvišji. V sedmem poskusu pa mu je vendarle uspelo. Prekinil je zmagovalni niz največjega tekmeca Marcela Hirscherja.

Kristoffersen, ki je na včerajšnjo zmago čakal eno leto (pred tem je nazadnje slavil lani ob tem času v Schladmingu), je v tej sezoni vseskozi jezil samega sebe. Ni bil razočaran nad drugim ali tretjim mestom, ampak napakami, ki so mu odvzele zmago.

»Takšne stvari me jezijo. Kadar sem razočaran, nimam zavor tega pokazati. Športniki morajo to spraviti iz sebe, neumno bi bilo, če bi bes potlačili vase. Nikakor pa nima ta jeza zveze z mojim spoštovanjem do Hirscherja, saj sem za svoje napake odgovoren jaz in nihče drug,« je pojasnjeval po eni od tekem.

V Kitzbühlu kot doma

V pripravljalnem obdobju se je osredotočal predvsem na veleslalom, zato je bil njegov slalom nekoliko prikrajšan. A skozi sezono je iz tekme v tekmo čutil, da se kakovost smučanja v njegovi paradni disciplini dviguje, vračali so se tudi tisti najboljši občutki zmagovalnih dni. Vse se je sestavilo na predzadnjem slalomu pred vrhuncem sezone, olimpijskimi igrami.

»Ker na Norveškem nimamo slalomskih tekem za svetovni pokal, čutim kot bi bila preizkušnja v Kitzbühlu zame domača,« je dejal bronast slalomist z OI v Sočiju 2014. Čeprav je imel kot vodilni s prve proge lepo prednost pred Hirscherjem, je na drugi smučal na meji zmogljivosti. Veliko je tvegal. »Naredil sem nekaj napak, a se pravočasno rešil in nadaljeval,« je opisal pot do najvišje stopničke.

Hirscherja je premagal za skoraj sekundo (0,97) in prekinil njegov niz petih zaporednih slalomskih zmag. Če bi Avstrijcu včeraj uspelo na vrh, bi se po številu zmag (54) izenačil s Hermanom Maierjem, drugim na večni lestvici. Neulovljiv ostaja zgolj legendarni Šved Ingemar Stenmark (86).

Hirscher začutil, da ne bo šlo

Hirscher, vodilni v skupnem seštevku, slalomski in veleslalomski razvrstitvi, je pred slalomom na progi Ganslern na treningih začutil, da »ne bo šlo več tako gladko kot v prejšnjih tednih«. Zavedal se je, da bo zmagovalnega niza enkrat konec.

S prvim nastopom, ki mu je prinesel tretji čas, ni bil zadovoljen, drugega pa je označil kot sprejemljivega. »To je bilo največ, kar sem lahko izvlekel iz tekme. Vesel sem za 80 točk. Henrik je bil za razred boljši, zares si je zaslužil zmago,« je čestital Norvežanu, s katerim zadnje tri sezone bijeta boj za vrh.

Tretje mesto je imelo zmagovalno vrednost za Švicarja Daniela Yula, ki se je prvič v karieri zavihtel na stopničke. Bil je edini, ki je za najboljšima slalomistoma na svetu zaostal manj kot dve sekundi. »Če bi lahko izbiral prizorišče za premierne stopničke, bi bil Kitzbühel visoko na seznamu,« se je veselil Yule in slikovito opisal, v kakšni družbi se je znašel: »Sem prvi uvrščeni človek na tej tekmi takoj za dvema vesoljcema, Henrik in Marcel namreč smučata na zares visoki ravni.«

Naslednji slalom bo jutri v Schladmingu (17.45 in 20.45).