V Wisli pozimi 1,5 m čez rekord, poleti pa na vrh

Smučarski skoki: Peter Prevc se z lepimi spomini odpravlja na današnjo preizkušnjo na skakalnici Adama Malysza.

Objavljeno
14. januar 2015 23.56
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Potem ko so opravili z avstrijsko serijo tekmovanj (Innsbruck, Bischofshofen, Kulm), je pred najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu že mini poljska turneja, ki jo bodo odprli z današnjo preizkušnjo v Wisli. Za razliko od preostalih prizorišč pa bodo na skakalnici Adama Malysza (HS-134) že po tradiciji celoten spored izpeljali v enem dnevu.

Urnik v Wisli se bo začel že danes ob 9. uri, po uradnem treningu pa bodo prižgali zeleno luč za kvalifikacije (11.00). Po premoru bo ob 16.30 sledila poskusna serija, uro pozneje pa še prva v konkurenci in nato finale.

»Ritem je res zelo naporen, je pa tako, da je takšen koledar v našem športu, za katerega sem se sam odločil in me vanj ni nihče prisilil. V skokih zelo uživam in moram reči, da večkrat ko sem na skakalnici, bolj umirjeno diham,« je priznal Peter Prevc, ki mu prehod s skakalnice na letalnico in obratno običajno ne povzroča preglavic. »Imeli smo srečo, da so pred Kulmom pripravili veliko napravo v Planici in smo se lahko na treningu privajali poletom, zato tam nisem imel težav. Ne pričakujem jih niti v Wisli,« je samozavesten ta čas tretjeuvrščeni skakalec v skupnem seštevku za svetovni pokal, ki za razliko od svojih klubskih kolegov Nejca Dežmana in Roberta Kranjca (ob članih kranjskega Triglava so v Wislo odpotovali še Jernej Damjan, Rok Justin, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš) v torek ni treniral na skakalnici pod Šmarjetno goro. Je pa zato vsak dan krepil oziroma vzdrževal vrhunsko telesno pripravljenost.

V Wisli je lani zasedel 5. mesto, bi pa zmagal, če ne bi v uvodni seriji po izjemnem nastopu (140,5 m), še poldrugi meter daljšem od rekorda naprave, podrsal po snegu. Od prvouvrščenega Nemca Andreasa Wellingerja ga je na koncu ločilo vsega 3,5 točke. »Po eni strani grem rad tja, ker vem, kako se je tam zame izšlo pred letom dni in nato poleti, ko sem zmagal na tekmi za veliko nagrado FIS. Za nameček je na Poljskem vedno ogromno gledalcev, tekme pa so tudi zelo dobro organizirane,« je 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini izpostavil pred odhodom na Poljsko in dodal, da je enkratno ozračje tudi v Zakopanah, kjer navijači v pričakovanju tekem ves dan trobijo po mestu. »Zmeraj, ko sem bil tam, je bil štadion poln, in to ne glede na to, kakšno vreme je bilo, ali je bilo jasno ali oblačno, ali je bilo nič stopinj Celzija, - 10 ali + 30. V takšnem vzdušju je seveda veliko lepše tekmovati kot pred praznimi tribunami,« je še dejal Prevc.