V zimo umirjen, z več znanja in izkušenj

Štefan Hadalin na jutrišnji uvodni slalom z boljšim izhodiščem kot lani.

Objavljeno
10. november 2017 20.06
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Štefan Hadalin se je lani pred uvodnim slalomom zime znašel v velikih čevljih. Čakala ga je šele peta slalomska tekma za svetovni pokal v karieri, točk v tej disciplini še ni imel, prevzemal pa je vlogo prvega slalomista v reprezentanci. Leto pozneje je njegovo izhodišče precej drugačno.

V predolimpijsko zimo se je Vrhničan podal z visoko številko 51. Med sezono se je prebil do premiernih točk, s 15. mestom dosegel rezultat kariere, na svetovnem prvenstvu pa navdušil s prvim časom druge proge. »Letos grem v sezono z več znanja in izkušenj. V prejšnji sem se gotovo nekaj naučil. Prvič sem izkusil celotno turnejo svetovnega pokala, ki sem jo v preteklosti spremljal zgolj prek televizije, prav zato se mi bo lažje podati v novo zimo. V minulo sem vstopal po poškodbi hrbta, treba je bilo okrepiti samozavest, zdaj teh težav nimam. Bolj umirjen sem in zavedam se, kaj me čaka,« je 22-letni lastnik treh kolajn z MSP primerjal lanske vtise pred slalomsko premiero v Leviju z letošnjimi.

Sezona bi se morala začeti že konec oktobra v Söldnu, a je veleslalomski uvod odnesel veter. Pričakovanje prve preizkušnje je obviselo v zraku, trema se zato še ni sprostila, tekmovalci še niso prebili ledu. Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant pravi, da je slovenska tehnična zasedba po odpovedi trenirala v Italiji, fantje so v tem ritmu hitro pozabili na Sölden, v misli se je naselil Levi. »Ko se po dolgih mesecih priprav postaviš na štart in dobiš prvi tekmovalni vtis, se v telesu in glavi oblikuje nek občutek. Zanj smo bili prikrajšani, a čaka nas jutri,« je razmišljal Hadalin, ki je v pripravljalnem obdobju zamenjal opremo za Rossignolovo.

»Veleslalomske smuči sem osvojil, v slalomu pa sem imel več vprašanj, denimo pri smučarskih čevljih, saj sem imel na prejšnji znamki bolj dodelane nastavitve in občutke. Zato sem za privajanje potreboval več časa. Mi je pa zdaj lažje, ker imamo tovarniško podporo. Če kaj ne gre, se lahko hitro obrnemo na druge in poiščemo rešitev,« je razkril.

Je pred uverturo obkljukal vse sestavne elemente za uspešno izvedbo nastopa: opremo, telesno pripravljenost, umirjenost ... ? »Ta čas so navzoče kljukice in krogci, a se bom nagibal k prvim,« je dejal. Štartal bo s številko 46.

Nastopila bosta še Žan Kranjec in Žan Grošelj. Skupaj so opravili tri dni treninga na Laponskem, kjer se ta čas temperature gibljejo okrog ničle (lani je bilo -15 stopinj Celzija). Danes naj bi po ženski tekmi še uradno preizkusili teren.