Včasih šele tekma pokaže prave smernice

Ana Bucik in Maruša Ferk s točkami, a tudi s precej rezervami. Na vrata že trka nov rod.

Objavljeno
13. november 2016 23.19
Špela Robnik
Špela Robnik
Levi – Za začetek dobro, a znata smučati boljše, bi se lahko glasila ocena nastopov Ane Bucik in Maruše Ferk na prvem slalomu sezone. Osnovni cilj s točkami sta na 18. in 23. mestu izpolnili, toda njun domet je bil zagotovo vsaj petnajsterica, kamor sta v prejšnji zimi že posegali. V lov nanjo se bosta znova podali v ZDA.

»Ne bom rekla, da sem izpolnila svoja pričakovanja, vidim pa, da sem lahko hitra, kar mi veliko pomeni. Na treningu sem že smučala bolje, je pa pomembno, da sem zraven in da lahko zdaj na tem gradim,« je na Finskem povedala Bucikova, ki se je v zadnjih letih prelevila v prvo slovensko slalomistko. Želela si je v petnajsterico, a se tolažila, da ni bila tako daleč.

»Potrebujem še nekaj treningov, da postanem v tem napadalnem smučanju bolj zanesljiva. Še nekaj prevoženih vrat na visoki ravni, da ugotovim, kje je meja in kje lahko več tvegam. Zdelo se mi je, da sem bila na nekaterih delih preveč previdna. To bom skušala v prihodnje popraviti,« je dodala Primorka in bila v Leviju zadovoljna s smučanjem na strmini, v zgornjem delu jo je malce zavedel dober občutek, prepustila se je progi, ko bi morala še več dodati. Pravi, da je pred novo sezono še napredovala, a meni, da bo v najboljšo formo prišla malo kasneje. Morda tudi zato, ker med pripravami ni bila osredotočena le na slalom, temveč se je v večji meri posvečala veleslalomu in tudi napadla prve točke v Söldnu.

»Želim si, da bi veleslalom dodala kot enakovredno disciplino, da bi se redno uvrščala v finale. Morda je to slalom res malo zaustavilo oz. preložilo moje najboljše predstave na naslednje tekme,« je razmišljala in si novega veleslalomskega štarta želela tudi v ZDA, kjer bodo dekleta tekmovala konec meseca. Čez lužo precej primanjkuje snega, zato bodo Slovenke v tem tednu še trenirale v Evropi, nato pa se podala v Killington, ki bo prvič gostil tekme za svetovni pokal.

Ferkova na drugi strani za zdaj nima velikih veleslalomskih apetitov. Precej je padla na štartni lestvici, številne reprezentančne kolegice lahko prej pridejo na vrsto, zato se bo bolj posvetila slalomu. S prvo tekmo ni mogla biti najbolj zadovoljna, a vsaj prebila je led in za razliko od prejšnjih let začela s točkami. »Rezultat bi lahko bil boljši, vem, da sem sposobna več. Pred tekmo sem bila precej negotova, a po prvem nastopu mi je kazalo dobro, ni mi veliko manjkalo do najboljših mest, čeprav sem na strmini naredila kar nekaj napak. Malo sem se lovila, potegnilo me je nazaj in to se je takoj poznalo,« je ocenila. A pristop je bil pravi, smučala je napadalno in se dobro lotila tudi zgornjega dela, na katerem v preteklih letih ni blestela. Spoznala je tudi, kaj še mora popraviti na treningih. »Včasih tudi šele po tekmi vidiš, da bi se moral kakšne stvari drugače lotiti,« je sklenila 28-letna smučarka.

Uvodna slalomska tekma, na kateri je nastopila tudi Meta Hrovat, a odstopila, je razkrila kar nekaj izhodišč za nadaljevanje, pa tudi dejstvo, da na vrata že trka nov rod smučark. Nase sta opozorili predvsem Norvežanka Maren Skjøld in Švicarka Melanie Meillard, tudi na vrhu so kraljevale mladenke z Mikaelo Shiffrin na čelu. A je Američanka, ki se je z 20. slalomsko zmago postavila ob bok Janici Kostelić, kljub prepričljivi predstavi, opozorila: »Nikakor nisem nepremagljiva. Veliko deklet čaka v vrsti, da me premaga. Odslej moram biti le še hitrejša, zato nisem v zavidljivem položaju.«