Vedno znova utiša kritike

Skakalec Jernej Damjan je vesel odlične popotnice za turnejo.

Objavljeno
23. december 2014 00.02
Switzerland Ski Jumping World Cup
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Potem ko si je Jernej Damjan v začetku oktobra kot prvi slovenski smučarski skakalec izbojeval skupno zmago v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), so mu »poznavalci« očitali, da zna daleč skakati le v skromni poletni konkurenci, pozimi, ko gre zares, pa pogosto odpove. V Engelbergu je kritike utišal s tretjim in četrtim mestom.

Da se moti, kdor ga podcenjuje, je pokazal tudi prejšnjo sezono, v kateri je veliko nagrado FIS v skupnem seštevku končal kot drugi, svetovni pokal pa nato – kljub slabemu štartu – na 13. mestu, s čimer je dosegel svojo najboljšo skupno uvrstitev v tem tekmovanju. Na ta način je potrdil nepisano pravilo, da so skakalci, ki že poleti krojijo vrstni red pri vrhu, navadno uspešni tudi pozimi.

Da se 31-letnemu Ljubljančanu ne bi ponovil scenarij iz prejšnje sezone, sta s Simonom Podreberškom, klubskim trenerjem pri ihanskem Samu, po sanjskem poletju nekoliko spremenila način treninga, kar je obrodilo sadove. Damjan se namreč zdaj redno uvršča med dobitnike točk, v Švici pa si je v soboto priskakal sedmo uvrstitev med najboljšo trojico v svetovnem pokalu. »Če sem iskren, mi stopničke z velike nagrade FIS ne pomenijo dosti manj; občutki so namreč podobni. Je pa seveda zelo lepo spet tudi pozimi stati na zmagovalnem odru,« je primerjal Damjan, čigar dosežka iz Engelberga imata toliko večjo težo, če vemo, da gre za vsakoletno generalko pred novoletno turnejo, ki največkrat že dokaj natančno nakaže, kako se bo razpletel prvi vrhunec zime.

Velika skakalnica Titlis velja za precej zahtevno, na kateri običajno kraljujejo največji mojstri smučarskih skokov. Z največ zmagami na njej se lahko, denimo, pohvali finski zvezdnik Janne Ahonen (5), rekorder tudi po številu lovorik na novoletni turneji (5), na kateri pa – mimogrede – tokrat ne bo tekmoval, potem ko je na sobotni izbirni preizkušnji v Vuokatiju zasedel šele 8. mesto.

Kakor koli že; najboljši slovenski skakalec minuli vikend v Engelbergu se s končno uvrstitvijo na nemško-avstrijski turneji, ki se bo s kvalifikacijami v soboto začela v Oberstdorfu, ne obremenjuje. »Šel bom iz dneva v dan, iz tekme v tekmo, potem pa bomo videli, kaj se bo izcimilo. Bo pa seveda prijetno s takšno formo odpotovati na turnejo,« je skakalec ihanskega Sama vesel odlične popotnice, s katero se bo v petek odpeljal proti Nemčiji.

Kljub temu ostaja z obema nogama na trdnih tleh. »Toliko časa sem zraven, da sem – razen čistih vrhuncev – doživel že skorajda vse. Imel sem veliko padcev in vzponov, v vseh teh letih sem med drugim spoznal, da se razmere obračajo in se bodo prej ali slej obrnile tudi tebi v prid. Če veš, da si dobro delal, moraš vztrajati. Ne smeš pa zapletati stvari, saj lahko potem vse skupaj le poslabšaš,« je pojasnil in pripomnil, da v skokih ni popolnosti. »Vedno bi lahko še kaj izboljšal, morda skakalec v 20 letih naredi deset vsaj približno popolnih skokov,« je še ocenil Damjan, ki bo za božič združil vse svoje sorodnike, da ne bo preveč večerij. Rad bi se namreč tudi malo odpočil in si napolnil baterije za izjemno natrpan januar.