Velesili sredi hladne vojne

Vroč uvod v biatlonsko SP: Martin Fourcade predčasno z odra za najboljše.

Objavljeno
09. februar 2017 20.09
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Hochfilzen – Niti najstarejši spremljevalci biatlonskih prvenstev ne pomnijo tako vročega uvoda: zakuhalo se je že dan pred včerajšnjo premiero z napovedanim odvzemom svetovnega prvenstva 2021 Rusiji, nato se je včeraj razplamtela hladna vojna med omenjeno deželo in Francijo. V središču pozornosti je bil Martin Fourcade, vodilni as svetovne karavane.

Pravzaprav ima nova zgodba o medsebojnih obtožbah že daljšo brado, najbolj sta jo zanetila z medsebojnim dopisovanjem na družabnem medmrežju vodilni biatlonec zadnjih let Martin Fourcade in Aleksandr Kravcov, predsednik ruske zveze. Slednji je ob številnih obtožbah, zlasti iz norveških in francoskih virov, že večkrat ponovil, da bi tudi Fourcada morali bolj temeljito obravnavati pri nadzorih dopinga, Francoz mu ni ostal dolžan in je pozneje podprl zamisli o podrobnem nadzoru ruskih reprezentantov. Povrhu pri mednarodni zvezi napovedujejo selitev svetovnega prvenstva 2021, za katerega so na lanskem kongresu izbrali Tjumen, 2500 km vzhodno od Moskve. Ob rojstnodnevni čestitki ruske zveze svojemu reprezentantu Aleksandru Loginovu pa je nato Fourcade čivknil, češ naj nikar ne pozabijo, da je ta tekmovalec prestal dveletno kazen nastopanja zaradi dopinga.

Nato pa je zavrelo med včerajšnjo tekmo mešanih štafet, po njej in tudi na novinarski konferenci. »Nič ni slabega pri tem, takoj se je prvenstvo znašlo v središču pozornosti,« se je po razburljivih dogodkih pošalil Borut Nunar, tekmovalni direktor pri mednarodni zvezi (IBU).

Fourcade je namreč na črti pred zadnjo predajo spotaknil Loginova. Prerivanje med tekmeci v boju za kar najboljše izhodišče ni nikakršna novost, tudi iz ruskega tabora so nato sporočili, da morda niti ni bilo kršenja pravil, a po človeški plati je dejanje francoskega asa vredno obsojanja. Nato jih je razjezilo še njegovo poznejše vedenje na slovesni razglasitvi, ko je – podobno kot hrvaški košarkarji na EP 1995 v Atenah – sestopil z odra najboljše tri, ko so nanj poklicali rusko četverico. Slednja pa mu ni hotela čestitati za srebrno kolajno.

»Poglejte, to je ekipna tekma, s spotikanjem in odrivanjem Loginova je Fourcade pokazal, da nikogar med nami ne spoštuje. Mar ni štadion prostor za šport, ne pa za politiko,« se je na dolgi novinarski konferenci spraševal vodilni ruski biatlonec Anton Šipulin, nakar je spregovoril še francoski as, odkimal namigom o hladni vojni med dvema velesilama svetovnega biatlona in poudaril: »Ničesar nisem storil narobe. Želim si le, da bi bil šport čist in bi zmagovali tisti, ki si to zaslužijo brez prepovedanih sredstev.«