Vesni Fabjan še manjka svežine

Za smučarske tekače je po težkih treningih zdaj že čas za prve tekme. Začetek svetovnega pokala konec tedna v Ruki.

Objavljeno
24. november 2014 00.47
Katja Višnar in Stefan Licmon, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Beitostølen – Napornih priprav je konec, preizkus tekmovalne forme obkljukan, slovenske smučarske tekačice in tekače s trenerjem Markom Gracerjem na čelu zdaj že odštevajo dneve do uvodnih tekem svetovnega pokala, ki bodo konec tedna v Ruki na Finskem. Tja se bodo z Norveške, kjer so konec tedna nastopali še na tekmah FIS, preselili v naslednjih dneh.

Reprezentanca je zadnji del priprav opravila v Sjusjønu, nato pa v Beitostølnu ta konec tedna nastopila tudi na tekmah FIS, na katerih je Gracer dobil tudi zadnje odgovore in potegnil zaključne poteze pred uvodno tekmo. »Težko rečem, da je bila to generalka, kvečjemu bolj trening tekma. Glede na to, kaj se je dogajalo na treningih, moramo biti zadovoljni,« je trener uvodoma izpostavil težave na zadnjih pripravah. Na voljo so imeli le precej težak tri kilometre dolg krog. »Tudi lažji treningi so tako izpadli precej zahtevni, pri tekmovalcih pa je zato tudi čutiti nekoliko več utrujenosti. A vseeno mislim, da so rezultati na tekmah kar solidni, tudi pri fantih, pri vsakem lahko najdem kakšno pozitivno stvar,« je ocenil.

Gracer je lahko bil zlasti zadovoljen s predstavo Katje Višnar v klasičnem šprintu, v katerem je osvojila 5. mesto, potem ko je bila najhitrejša v kvalifikacijah. »Bila je sposobna pokazati še kaj več, a so jo veliko stale napake. Je pa bila tekma tako ali tako zelo specifična, močno je snežilo, zato so bile razmere zelo težke,« je povedal in še dodal, da sta obe vodilni slovenski tekačici pred uvodno tekmo na Finskem v dobri formi, je pa res, da so treningi na težkem terenu prejšnji teden nekoliko več moči pobrali Vesni Fabjan. »Manjka ji še nekaj svežine. Malo tarna, da je utrujena, ampak mislim, da je to po takšnih treningih povsem normalno. Toda do Lillehammerja bi že morala biti prava,« je zagotovil.

Na Finsko, kjer dekleta čakata klasični tekmi šprinta in na 10 km, bodo ob Višnarjevi in Fabjanovi odpotovale tudi Alenka Čebašek, Nika Razinger in Lea Einfalt, ki je na tekmah v Beitostølen dobro nastopala na daljših razdaljah (na 10 km je bila 11. v prosti tehniki, 15. pa v njej manj ljubi klasiki). Glavni trener slovenske reprezentance jo je pohvalil, da je v tem pripravljalnem obdobju lepo napredovala in zdaj tudi na tekmi dobila potrditev, da je lahko zelo hitra. A vendarle bo v svetovnem pokalu nastopala prvič, zato morajo biti pričakovanja realna. Tako kot tudi pri fantih, z nemilostjo ostre konkurence se bo najverjetneje soočil Boštjan Klavžar.