Vlogi obrnjeni: zdaj niso več lovci, ampak plen

Ob začetku olimpijske zime na Poljskem zelo visoka pričakovanja skakalcev. Stoch bo v Pjongčangu branil oba naslova.

Objavljeno
19. november 2017 23.58
Saša Verčič
Saša Verčič
Smučarski skoki so med najbolj priljubljenimi športnimi panogami na Poljskem, so tudi med najuspešnejšimi in od svojih ljubljencev imajo v tej sezoni fanatični navijači le najvišja pričakovanja. Glede na to, da imajo s Kamilom Stochom dvakratnega olimpijskega prvaka in zmagovalca novoletne turneje, z ekipo pa svetovne prvake in zmagovalce pokala narodov, razumljivo.

Poljski navijači so pravi romarji, saj svoje tekmovalce vneto spremljajo na številnih skakalnih destinacijah – zelo množično seveda tudi na finalu sezone v Planici –, sami v zadnjih letih pozimi gostijo dve tekmi svetovnega pokala (Zakopane, Visla), poleti eno (Visla) in vse so izjemno dobro obiskane. Visla je sploh skakalno mesto, saj je tu rojen Adam Malysz, po katerem je poimenovana tudi skakalnica, prav tako ima nekdanji štirikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je bil enkrat nepremagljiv tudi na novoletni turneji, na olimpijskih igrah pa je osvojil tri srebrne in bronasto kolajno ter na svetovnih prvenstvih štiri zlate ter po eno srebrno in bronasto, v svojem kraju muzej, posvečen vsem njegovim uspehom.

Potem ko se je Malyszeva tekmovalna pot iztekla – zdaj je direktor poljske skakalne reprezentance –, Poljakom ni bilo treba dolgo čakati na novega nacionalnega junaka, ki se je pojavil v podobi Kamila Stocha. Slednji je postal zmagovalec svetovnega pokala 2013/2014, lani je bil v tem točkovanju drugi, januarja letos se je razveselil zmage na novoletni turneji, na zadnjih igrah v Sočiju pa je po Mattiju Nykänenu (Calgary 1989) in Simonu Ammanu (Salt Lake City 2002, Vancouver 2010) postal šele tretji skakalec, ki je na OI osvojil zlato kolajno na obeh posamičnih preizkušnjah. In seveda, Poljska se je – pod vodstvom avstrijskega trenerja Stefana Horngacherja – lani razveselila prve ekipne zmage v svetovnem pokalu, prvega ekipnega naslova svetovnih prvakov, prvič je osvojila pokal narodov. Poljaki imajo močne posameznike, Poljaki imajo močno ekipo.

Ob začetku olimpijske zime so tako apetiti razumljivo zelo veliki, četudi so minuli konec tedna v Visli predvsem Norvežani in Avstrijci dali jasno vedeti, da delo ne bo lahko. Piotr Žyla, Dawid Kubaci, Maciej Kot in Stoch so za začetek osvojili 2. mesto na ekipni tekmi, prav tako je bil najboljši domačin na posamični preizkušnji drugi, seveda Stoch. Slednji poleti – za razliko od skupnega zmagovalca Kubackega – v veliki nagradi ni blestel, zato upa, da bo zima prinesla preskok. »Poletje rezultatsko ni bilo uspešno, vendar pa to ni nujno napoved za svetovni pokal. Kar nekaj časa sem namreč na treningu med zimskima sezonama posvečal tehniki doskoka, saj sem imel s tem v prejšnji sezoni nekaj težav. Težko je spremeniti nekatere tako zakoreninjene navade, zato je bil to tudi preizkus potrpežljivosti, a upam, da se bodo pozimi čim prej poznali sadovi vsega vloženega dela. Sezono začenjam mirno in z velikim optimizmom, ugotovil sem, da si moram še bolj zaupati, še bolj verjeti vase,« pojasnjuje 30-letni poljski as, ki je navkljub zelo kratkemu premoru po poletni veliki nagradi komaj čakal na začetek nove sezone, saj je sneg vendarle sneg, poleg tega pa se je prvič v zgodovini svetovni pokal začel na Poljskem. »Doma nikakor ni lahko začeti sezone, vendar pa sta tu tudi dve plati. Pač težko je, ker je pritisk zelo velik, po drugi strani pa so naši navijači najboljši. Skušal sem se kar najbolje osredotočiti le na svoje skoke, na delo, ki ga moram opraviti, in mislim, da smo lahko vsi zadovoljni,« je dejal Stoch ter poudaril, da je vsak začetek težaven, ker ga spremlja veliko negotovosti, vprašanj, čustev, gre za prvo soočenje s konkurenco, tudi sam pa je med tistimi, ki je prepričan, da FIS najboljših v novo zimo ni pospremila s pravo spremembo – kar se tiče kvalifikacij –, saj meni, da si smetana zasluži kak privilegij.

Nova sezona bo težja od prejšnje

Resda je poletna velika nagrada nekaj povsem drugega kot svetovni pokal, a Stoch upa, da se mu bo v novi zimi v vrhu pridružil Kubacki, prepričljivi zmagovalec VN. »David ima res velik potencial, ki ga doslej ni v popolnosti izkoristil. Upam, da mu je velika nagrada dala dodatno samozavest in mu razprla krila ter bo tudi zima zanj uspešna,« se nadeja Stoch, medtem ko je Kubacki – ki je kot zmagovalec VN nasledil Kota, ki je bil nato v zadnji zimi skupno peti – precej zadržan. »To, da sem dobil veliko nagrado, ne pomeni še nič. Seveda sem bolj samozavesten, a to me gotovo ne bo poneslo. Čaka me še veliko dela in samo na to se želim osredotočiti, zelo mirno se lotevam olimpijske sezone, z uvrstitvami se ne bom obremenjeval, ampak bi rad le prikazal kar najboljše skoke,« ostaja previden Kubacki, morda tudi zato, ker je Horngacher ekipi na dušo položil, da bo nova sezona povsem drugačna, kot je bila prejšnja. Če so bili Poljaki prej lovci, so zdaj plen, tako kot je bil pred leti Stoch, ki se v tej vlogi ni najbolje znašel.

»Nova sezona bo veliko težja, kot je bila prejšnja. Zdaj nas vsi opazujejo, vsi nas želijo prehiteti. Vsekakor velja, da se je lažje prebiti na vrh kot pa se na njem obdržati. Zato je pred nami velik izziv, a mislim, da smo na pravi poti. V svoji karieri, tako tekmovalni kot trenerski, sem preživel že marsikaj, tako da sem pripravljen na vse,« pravi Horngacher, ki bo s svojo ekipo moral v naslednjih štirih mesecih gotovo čez marsikatero preizkušnjo, saj se bo pritisk domače javnosti stopnjeval, bolj ko se bodo približevale olimpijske igre. O ciljih za te za zdaj Poljaki še ne želijo govoriti, saj je do tja vendarle še kar nekaj časa in številne tekme, a Stoch pred tem prav dolgo gotovo ne bo mogel bežati. Na Soči ima seveda zelo lepe spomine, četudi je bilo zanj vse skupaj zelo stresno, a raje kot v preteklosti živi v sedanjosti, za Pjongčang, kjer bo skušal postati prvi skakalec z ubranjenima naslovoma, pa si je tudi na jasnem: »Treba je sicer počakati, a mislim, da bo tudi v Južni Koreji zelo stresno, za razliko od Sočija pa imam občutek, da bo to prijetnejši stres.«