Vonnova prvič premagana, Ilka trinajsta

Od ameriške smučarske zvezdnice je bila v superveleslalomu na progi Kandahar boljša Švicarka Lara Gut.

Objavljeno
07. februar 2016 14.28
J. P.
J. P.

Garmisch-Partenkirchen - Potem ko je na vseh dosedanjih tekmah te sezone svetovnega pokala v hitrih disciplinah, na katerih je prečkala ciljno črto (zgolj na decembrskem smuku v Val d'Iseru je ni), opravila z vso konkurenco, je vodilna alpska smučarka tekmovalne zime, ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, danes v superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu dokazala, da je tudi ona krvava pod kožo. Prvič je morala namreč premoč priznati tekmici, pravzaprav kar dvema. Že ob prihodu v cilj je namreč gledala v hrbet glavni konkurentki za veliki kristalni globus Lari Gut, ki je bila prehitra za 23 stotink, nato pa jo je - ob huronskem veselju domačih navijačev v izteku - za osem stotink ugnala še Viktoria Rebensburg.

Za Švicarko je bila to prva zmaga v novem koledarskem letu, sedemnajsta v karieri na tej ravni, osma superveleslalomska. Nemka se je še četrtič zapored zavihtela na zmagovalni oder, drugič v dveh dneh tudi na domači progi Kandahar, Vonnova pa ostaja pri šestih zmagah na tem prizorišču. Za vodilno trojico je zazevala precejšnja luknja, že četrtouvrščena Tina Weirather iz Liechtensteina je namreč za zmagovalko zamudila že 71 stotink. Zanimivo: vsa dekleta iz elitne sedmerice so se zvrstila tja do osmega mesta, mednje se je vrinila zgolj šestouvrščena Švedinja Kajsa Kling. Še to: na 25. mestu se je vnovič do točk dokopala tudi svetovna prvakinja v deskanju na snegu in zmagovalka letošnje Rogle, mlada Čehinja Ester Ledecka.

Tako kot že včeraj na smuku sta nastopili dve Slovenki. Vanja Brodnik, ki se je včeraj vendarle dokopala do prvih smukaških točk v svetovnem pokalu, je bila tokrat na 40. mestu precej prepočasna, za trideseterico je zaostala pol minute. Se je pa boljši nastop posrečil dan poprej diskvalificirani Ilki Štuhec, ki je bila tokrat s štartno številko 4 od Gutove počasnejša za dobro sekundo in pol, kar je zadostovalo za trinajsto mesto, s čimer je izenačila dosežka s prejšnjih dveh superveleslalomov te sezone v Cortini in Altenmarktu.

Progo je tokrat postavil slovenski trener Aleš Brezavšček: »Postavil sem po mojem mnenju takšno postavitev, kakršen naj bi tudi bil superveleslalom, da ni na pol smuk, temveč je to hiter veleslalom. Švicarji in Nemci so bili zadovoljni, Avstrijci tudi, Američani pa mislim, da nekoliko manj. Trener mi je sicer čestital za postavitev. Naše tekmovalke še niso tako daleč, da bi šli v nianse, da bi bilo našim v pomoč. Bilo je bolj tehnično, kar jim bolj paše kot dirkaško. Zaenkrat se morajo boriti na vseh progah.«

»Celo tekmovanje je grozilo, da bo deževalo. Tudi napoved je bila, da naj bi ob 12. uri pričelo deževati. Na koncu je samo grozilo, na koncu je za zadnji dve tekmovalki celo sijalo sonce. Trenutno je celo 14 stopinj Celzija. Ponoči je bilo zelo toplo, tako da sneg ni pomrznil. Potrudil sem se, da sem progo postavil čim bolj po smukaški, saj je bilo tam utrjeno, očiščeno in preparirano. Čisto stoodstotno pa se nisem mogel držati. Nekaj ovinkov izven proge je popustilo. Na koncu je bilo težko. Teren je tehnično zahteven, proga se je predrla. Tudi z vožnjo Vanje sem do polovice proge zadovoljen, je bila še vedno med 20,« je razmere opisal slovenski trener.

Že prihodnji konec tedna smučarke čaka nov izziv v svetovnem pokalu, švicarska Crans Montana bo gostila smuk, slalom in kombinacijo.

IZIDI ŽENSKEGA SUPERVELESLALOMA V GARMISCHU

1. Lara Gut (Švi) 1:20,51
2. Viktoria Rebensburg (Nem) + 0,15
3. Lindsey Vonn (ZDA) 0,23
4. Tina Weirather (Lie) 0,71
5. Cornelia Hütter (Avs) 0,92
6. Kajsa Kling (Šve) 0,96
7. Elisabeth Görgl (Avs) 1,04
8. Nadia Fanchini (Ita) 1,15
9. Federica Brignone (Ita) 1,16
10. Laurenne Ross (ZDA) 1,28
13. Ilka Štuhec (Slo) 1,56
40. Vanja Brodnik (Slo) 3,20