Vsak dan si želi biti boljša od prejšnjega

Ljubno: Najboljša Slovenka v tej sezoni Ema Klinec premierno na domači tekmi. Kvalifikacije šele danes.

Objavljeno
11. februar 2017 09.23
Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, Ema Klinec, Maja Vtič, Ema Logar in Urša Bogataj Ljubno 10.2.2017 [ljubno,skoki,šport]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubno ob Savinji – Težave norveških smučarskih skakalk na poti v Slovenijo so botrovale prestavitvi včerajšnjih kvalifikacij v Ljubnem ob Savinji na danes, kar je najmanj zmotilo ritem tistih, ki so najboljše v svetovnem pokalu in že vnaprej uvrščene na tekmo. Med njimi je tudi Ema Klinec, ki se je v torek zvečer vrnila z MSP s tremi kolajnami.

Potem ko je v torek pripotovala iz Park Cityja, se je morala Klinčeva kaj hitro pripraviti za nov izziv, domačo tekmo, težav s privajanjem na drugi časovni pas pa ni mela. Na krilih dobrih rezultatov je pač tudi regeneracija lažja in najmlajša članica slovenske peterke na Ljubnem se je z mladinskega svetovnega prvenstva vrnila s tremi kolajnami, posamično srebrno ter ekipnima zlato in srebrno. »V četrtek sem že skakala v Kranju, presenečena sem, kako dobro sem pripravljena, utrujenosti ne čutim, skoki na treningu so bili dobri in le upam, da bo tako tudi na tekmi,« pravi 18-letnica, navdušena nad novo naletno smučino in odlično pripravljeno skakalnico. »Videli smo kar nekaj dolgih skokov, pa nobena ni imela težav, sama sem dvakrat tudi lepo doskočila v telemark,« je ocenila ter si pred premiernim nastopom na domači tekmi zaželela, da bi ji dali navijači dodaten adrenalin, da bi sproščeno skakala in da si ne bi naložila prevelikega bremena.

Dejstvo je pač, da je v tej sezoni najboljša Slovenka, na tekmi v Oberstdorfu je z 2. mestom poskrbela za edine stopničke naših skakalk v tej zimi. Ob tem se je izkazala tudi s stanovitnostjo rezultatov, saj je večinoma nizala uvrstitve med deseterico. »S sezono sem res zelo zadovoljna. Veseli me ta stalnost, ne skrivam pa, da želim še več, ker vem, kakšni so moji skoki na treningih. A treba je biti potrpežljiv in čakati na svoje priložnosti,« pravi Klinčeva, ki nad takšnim razpletom zime ni presenečena. »To je posledica trdega dela, ki ga vlagam v skoke 12, 13 let. Moja želja je, da sem vsak dan boljša od prejšnjega, le na ta način prideš so vrhunskosti,« pojasnjuje najstnica, ki v primerjavi s prejšnjo sezono izpostavi predvsem napredek v počepu. »Glede na svoje sposobnosti sem imela v prejšnjih sezonah tu veliko rezerve. No, te so tudi še zdaj,« poudarja, seveda pa je bil dodatna motivacija tudi skakalni bum, ki so ga povzročile njene kolegice, tudi z lansko tekmo na Ljubnem. Ema je bila tedaj v Lillehammerju na olimpijskih igrah mladih ter se na daljavo veselila z Majo Vtič in Špelo Rogelj, to jima je iz srca privoščila, ji pa ni bilo žal, da je ni zraven, saj sta se njeni kolegici tako zelo izkazali.

Četudi ji je šlo v tej sezoni tako dobro v svetovnem pokalu, ji ni žal, da ga je prekinila z odhodom na MSP. »Ne, ne bi mi bilo žal, ne glede na to, kaj bi se zgodilo na MSP. To je bila izključno moja odločitev, ki sem jo sprejela že pred sezono. Hočem pridobivati dragocene izkušnje, kakršnih v članski kategoriji ne moreš dobiti. Sem pa zelo vesela, da sem v skupnem seštevku svetovnega pokala ostala med deseterico,« še pravi Klinčeva, ki je bila tudi na včerajšnjem treningu najboljša od Slovenk (skočila je 88,5, 93,5 in 89 m). Četudi manjka nekaj skakalk, je prepričana, da bo vseeno zelo težko skočiti na stopničke.

Zaradi težav Norvežank, ki so na Ljubno prispele z zamudo in brez smuči, so torej včeraj kvalifikacije odpovedali (na treningu sta bili najboljši Katharina Althaus in Daniela Iraschko-Stolz) in jih prestavili na danes na 11.30. Zaradi odpovedi obeh vodilnih v svetovnem pokalu je na tekmo poleg Klinčeve od Slovenk neposredno že uvrščena tudi Maja Vtič, kvalifikacije pa čakajo Špelo Rogelj, ki je zbolela, Evo Logar in Uršo Bogataj. Tekma bo sledila ob 13. uri.