Za začetek v boj brez Jakova Faka

Danes ob 14.15 v Oberhofu tekma moških biatlonskih štafet, tudi s slovensko četverico Bauer, Marič, Tršan, Oblak.

Objavljeno
07. januar 2015 19.59
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
S. U., šport
S. U., šport

Oberhof – Nekaj dni pozneje kot ponavadi v zadnjih letih se je za Turingijo, eno od manjših nemških zveznih dežel, začel športni dogodek leta. Odprle so ga včeraj ženske štafete, nadaljevale ga bodo danes moške, ko se bo predstavila tudi slovenska vrsta, a tokrat brez Jakova Faka. Naš udarni adut se bo kar najbolje poskusil pripraviti za sobotni šprint.

Kajpak današnja slovenska četverica (Klemen Bauer, Janez Marič, Rok Tršan, Lenart Oblak) nikakor ni tako konkurenčna, kot bi bila s petouvrščenim biatloncem skupne razvrstitve v svetovnem pokalu, vendarle pa odločitev o počitku za omenjenega tekmovalca nikakor ni niti nepričakovana niti nelogična. Fak je namreč po zadnji tekmi svetovnega pokala na Pokljuki prebolel lažji prehlad, resda še nastopil na državnem prvenstvu, a trening pozneje le ni bil tako brezhiben, kot ga je sicer vajen. Današnja štafetna preizkušnja pa z njim ali brez njega slovenski vrsti ne napoveduje vrha ...

Kakorkoli – v nabiranju točk in lovu za stopničkami, na katerih je bil doslej v tej sezoni dvakrat (3. mesto v šprintu v Östersundu; 3. v zasledovanju v Hochfilznu), je zagotovo za Faka pomembna ustrezna pripravljenost, štafetni boj pa mu najbrž kaj prida ne bi koristil. Tako naj bi bil spočit kot tudi ustrezno psihično pripravljen za sobotni šprint in nato še dan pozneje za vedno znova mikavno tekmo trideseterice s skupinskim štartom. Ostaja neznanka, ali bi si nedeljski nastop lahko priboril Klemen Bauer, jasno pa je, da si za zdaj v sezoni še zdaleč ni uresničil želja, zato bi se hotel v pričakovani luči predstaviti že danes kot prvi član slovenske štafete, nato pa še v soboto na šprinterski tekmi.

Slednja čaka žensko karavana jutri, za Slovenke bo to prva letošnja preizkušnja med elito, potem ko niso mogle sestaviti štafete, saj so v Oberhofu le tri tekmovalke – Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen –, Urške Poje tokrat ni na prizorišču svetovnega pokala. Predvidoma se bo v prestižno druščino vrnila prihodnji teden v Ruhpolding, kjer bo tako Slovenija tekmovala med ženskimi štafetami. Huje kot Faka se je viroza v dneh po omenjeni pokljuški tekmi lotila Teje Gregorin, zato je ni bilo v smučini državnega prvenstva. A trening je v Oberhofu opravila brez zapletov, iz tekme v tekmo naj bi dvigovala raven pripravljenosti, pričakovati je, da bo prihodnji teden na Bavarskem močnejša kot v teh dneh v Turingiji.