Zaradi pritožb bodo danes spet premerili skakalce

Smučarski skoki: Jurij Tepeš poletel do kvalifikacijske zmage in čeka za 2000 evrov.

Objavljeno
08. januar 2016 22.37
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Willingen – Glavni trener Goran Janus se ni motil, ko je v Bischofshofnu »napovedal«, da bodo naši reprezentanti – ekipno gledano – poslej še močnejši, ker prihajajo na vrsto »slovenske« skakalnice. To so potrdile že včerajšnje kvalifikacije v Willingenu, ki jih je v svojo korist zanesljivo odločil Jurij Tepeš in za nagrado prejel ček za 2000 evrov.

Skakalec Dolomitov je pred 7500 gledalci poletel 139 metrov daleč in od vseh petih sodnikov za slog prejel oceno 18,5, po odbitku za ugoden veter (+ 0,48 m/s) pa mu je končni izračun navrgel 126,1 točke. Z njimi je za 4,5 točke ugnal drugouvrščenega Avstrijca Manuela Poppingerja (135 m) in za 8,3 tretjeuvrščenega Poljaka Stefana Hulo (131 m), le za desetinko več pa je na četrtem mestu zaostal Robert Kranjec (136,5 m).

»Zadovoljen sem s kvalifikacijskim nastopom, toda pomembno bo, kaj bom pokazal jutri. Upam, da bom te občutke prenesel tudi na tekmo,« si je včeraj zaželel Tepeš, ki se je že v Bischofshofnu, kjer se je v sredo po daljšem času spet razveselil točk za 22. mesto, prepričal, da se njegovi skoki izboljšujejo, forma pa razvija v želeno smer.

Na jutrišnji posamični tekmi, ki se bo začela ob 15.45 (danes od 18. ure naprej bo na sporedu ekipna preizkušnja), bosta od slovenskih kvalifikantov nastopila še Andraž Pograjc (122 m/28.) in Anže Lanišek (123,5 m/34.), prekratek pa je bil Anže Semenič (112 m/45.). Domen Prevc je imel s 138,5 metra med vnaprej uvrščeno deseterico tretjo daljavo za Nemcem Severinom Freudom (140,5 m) in Avstrijcem Stefanom Kraftom (139 m), Peter Prevc pa je po dogovoru s trenerji počival.

»Zame je to – če ti jo ne zagode veter – eno od najboljših prizorišč. Kar zadeva skakalnico, je pa tako, da preden se po letu dni spet ne spustiš po njej, ne veš, kako ti bo ustrezala,« je omenil junak 64. novoletne turneje, ki je lanski posamični tekmi v Willingenu končal na drugem in četrtem mestu. Zmagi sta slavila Freund in Poljak Kamil Stoch.

Slovenci bodo drevi lovili tretjo zaporedno moštveno zmago na veliki skakalnici Mühlenkopf po letih 2013 in 2015, nastopili pa bodo v postavi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Domen in Peter Prevc. »Pričakujemo hudo borbo, potrudili pa se bomo po naših najboljših močeh,« je »obljubil« Janus in kot najhujše tekmece izpostavil Nemce, pri katerih je ob Freundu izstopal tudi Richard Freitag, ki ga je v drugi seriji za trening odneslo do največje daljave dneva (147,5 m).

Ob tem je glavni trener naše reprezentance še razkril, da bodo pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) – zaradi vse pogostejših pritožb na račun tekmovalnih dresov – danes dopoldne ponovili merjenje višine skakalcev in njihovih razkorakov. Na njem bodo lahko navzoči tudi trenerji, od slovenskih bo zagotovo prisoten Janusov pomočnik Nejc Frank, ki v našem moštvu med drugim skrbi tudi za kombinezone.

V primerjavi z novoletno turnejo je sicer konkurenca v Willingenu, kamor je pripotovalo le 56 skakalcev iz 14 držav, nekoliko okrnjena. Ob Stochu, dvakratnem olimpijskem prvaku iz Sočija '14, bo namreč prireditev v osrčju Nemčije izpustila tudi celotna japonska reprezentanca, ki je z legendarnim Noriakijem Kasaijem na čelu iz Bischofshofna odpotovala naravnost domov, kjer se bo pripravljala za drugi vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v poletih prihodnji konec tedna na Kulmu.

V Garmisch-Partenkirchnu pa bosta danes in jutri naslednji tekmi za celinski pokal, na katerih bodo pod slovensko zastavo skakali Rok Justin, Tomaž Naglič, Bor Pavlovčič, Cene Prevc, Matjaž Pungertar, Jure Šinkovec in Miran Zupančič. Najbližje kvoti je srednji od bratov Prevc, ki pa bi moral za sedmo »prenosno vstopnico« za nastope med svetovno elito petemu in osmemu mestu iz Engelberga dodati še dve visoki uvrstitvi.