Želja po materinstvu je močnejša od vseh lovorik

Po vsem videnem in slišanem na finalu svetovnega pokala v Maribelu ni več nobenega dvoma. Tina bo končala tekmovalno kariero.

Objavljeno
23. marec 2015 23.45
Tina, Sonja in Ferdo Maze Meribel 22.3. 2015
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec

Meribel – Drugače si ni mogoče razlagati prisrčnega slovesa ekipe aMaze v Meribelu (vsi skupaj so končali v jakuziju), predvsem pa priložnostnih daril (nakita iz njene zbirke Zlatarne Celje), s katerimi se je v minulih treh tednih poslovila od aktivnih tekmic, ki so ji zaznamovale kariero.

Nazadnje se je za izjemen dvoboj do zadnje sekunde zahvalila naslednici z velikim kristalnim globusom Anni Fenninger. Še prej pa je za slovo objela Julio Mancuso (v Garmisch-Partenkirchnu), Mikaelo Shiffrin, Laro Gut, Elisabeth Görgl, Nicole Hosp, Šarko Zahrobsko ter največji prijateljici Dominique Gisin in Lindsey Vonn. Delo v ekipi aMaze je končal tudi Andrea Massi, ki se je v čustvenem monologu za izjemno sodelovanje zahvalil sodelavcem iz najboljšega »teama« na svetu – Andrei Vianellu, Valeriu Ghirardiju in Nežki Poljanšek, upajoč, da bodo po vseh stresih vrhunskega športa ostali pristni prijatelji. Fizioterapevtka Nežka se vrača k svojemu delu in pacientom, Vianello z ženo Carolino Ruiz Castillio (v Meribelu je zaključila kariero) načrtuje otroka, ostaja pa v službi Stöcklija. Ghirardi se je vrnil k svoji hčeri, v miru bo razmislil o prihodnosti, odločno pa je zavrnil kakršnokoli sodelovanje v italijanski reprezentanci.

Spiritus agens projekta aMaze Andrea Massi si bo vzel čas in pretehtal vse okoliščine glede poziva smučarske zveze, da bi prevzel vodenje alpske reprezentance. Pravi, da mu njegov ustvarjalni duh ne da miru oziroma da ga zanima trenersko delo. Tako kot vselej ima veliko zelo dobrih zamisli, vprašanje pa je, ali je slovensko smučanje zanje zrelo. Vsekakor pa želi, da mu odgovorni na SZS nalijejo »čistega vina«. Razmišlja pa tudi, da bi upošteval nasvete najboljših prijateljev in si po osmih letih stresnega dela v šampionski ekipi aMaze vzel čas za svoje zdravje z daljšim dopustom ter napolnil energetske baterije.

Tina ni za polovične podvige

Tina Maze ve, kaj bo delala v bližnji prihodnosti (dokončala študij oziroma opravila zadnji izpit na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter diplomirala), o prihodnosti, povezani s smučanjem, pa se bo odločila v prihodnjih dveh ali treh mesecih in dokončno odločitev povedala, ko bo za seboj do konca zaprla vrata tekmovalnega športa, ki so sicer odškrnjena le še za milimeter in skozi katera prihaja smučarska svetloba. Na voljo ima, da bi nadaljevala kariero v manjšem, polovičnem obsegu. Massi pravi, da bi zlahka osvojila še preostalo neosvojeno lovoriko, če bi se posvetila slalomu (z veleslalomom). Švicarski trener Mauro Pini, ki je Tini pomagal lani na olimpijskih igrah v Sočiju, meni, da bi bila v hitrih disciplinah enako dobra, kot je bila v Sočiju in Beaver Creeku, kjer je osvojila olimpijsko in svetovno zlato, tudi če bi začela trenirati avgusta. Mazejeva pa, kot jo poznamo, noče biti polovična.

Razlogov, zakaj bi olimpijska šampionka in svetovna prvakinja vztrajala v belem cirkusu, niti ni. Finančno je preskrbljena, tako da bo lahko delala tisto, kar si želi in jo veseli, ne pa tistega, kar bi ji narekovali drugi. Kot ena izmed športnih legend ima odprta vsa vrata. Da bi smučarka, ki je osvojila trinajst kolajn z največjih tekmovanj, 26-krat zmagala v svetovnem pokalu, osvojila veliki kristalni globus z rekordnimi dosežki za 22. stoletje, iskala rezultatsko »popolnost« z novimi kolajnami, globusi in rekordi ter se podvrgla stresom, kakršne je doživljala letos, zagotovo nima več smisla. Kot je ugotovila sama, popolnosti ni, lahko se ji le približamo. Uživati življenje v vseh njegovih razsežnostih pa je za eno največjih smučark sveta vredno več, kot pa obsedenost s kristali, kolajnami in rekordi, ki, kot je napisala, največkrat meji na norost.

Pa še ena stvar je, ki jo je najbolj prepričala, da je čas za drugačno življenje. Želja po materinstvu, ki jo je simbolično izrazila že v finalu rekordne sezone v Lenzerheide, da na pravi »globus«, ki ga bo najraje držala v naročju, še čaka, je postala močnejša od vseh lovorik. V športu neomajna in brezkompromisna šampionka Tina se je podala na novo pot.