Živčnost in uganka, kam kdo sodi

Uvod v Söldnu: Ana Drev z vneto tetivo, danes bo znano, ali bo nastopila na premieri.

Objavljeno
27. oktober 2017 00.41
Ana Drev, Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Desiree Ajlec Solden 26.10.2017 [Ana Drev, Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Desiree Ajlec,smučarke]
Mojca Finc, poročevalka
Mojca Finc, poročevalka
Sölden – Pred uverturo v smučarsko sezono v Söldnu, ki je včeraj po temperaturah spominjal bolj na pomlad kot zimo, je čutiti prijetno tekmovalno vročico. Dekleta se bodo jutri pognala na najtežji veleslalom v svetovnem pokalu, med njimi zagotovo tudi štiri slovenske tekmovalke. Le najizkušenejša v A-vrsti Ana Drev bo zaradi bolečin odločitev o nastopu podala danes po uradnem treningu.

Drevova, ki v olimpijsko zimo vstopa kot deseta veleslalomistka na svetovni lestvici WCSL, ima za sabo kar trinajst nastopov na ledeniku Rettenbach. Letos premiera zanjo prihaja prehitro, saj so ji poleti operirali koleno, v katerem pa še čuti bolečine, predvsem, ko smuča po trdem, tresočem terenu. »Za nadaljevanje sezone se ne bojim. Po posegu sem imela malo treningov na takšni podlagi. Če bi bila preizkušnja, denimo, februarja prihodnje leto, bi mi bilo veliko lažje,« je dejala 32-letna veleslalomistka, ki se je po operaciji otresla številnih preglavic. Zdaj lahko, denimo, počepne, kar pred operacijo ni mogla, vendar pa se ji tetiva pogosto vname.

Če bo Drevova (lani na tem prizorišču z 10. mestom najboljša slovenska predstavnica) uvodno tekmo izpustila, bo prva reprezentančna violina jutri Tina Robnik. V prejšnji zimi je redno osvajala točke (z izjemo dveh preizkušenj), najvišje se je povzpela prav v Söldnu, ko je bila devetnajsta, enako uvrstitev je ponovila v Mariboru. V pripravljalnem obdobju je zamenjala opremo, tako smuči kot čevlje. Razumljivo, potrebovala je nekaj treningov, da se je privadila na spremembe, s težavami se je spopadala predvsem na agresivnem snegu.

»Veselim se, da se bodo tekme začele, vendar pa nisem še v najboljši formi,« je opozorila, da nihče v konkurenci pravzaprav ne ve, kako hiter je, saj se je v sedemmesečnem premoru vsak ukvarjal s svojim programom. »Prva tekma vselej prinese drugačno razpoloženje. Prisotne je nekaj več živčnosti, čutiš jo že med tednom, a lani sem se lepo umirila, se na štartu sprostila in napadla,« se je spomnila dobrih občutkov. V novi sezoni bi si želela stanovitno smučanje na vsaki progi od štarta do cilja in preboj v prvo kakovostno skupino veleslalomistk.

Med trideseterico naj bi zaradi odpovedi številnih poškodovanih tekmovalk poleg Drevove in Robnikove v Avstriji štartala tudi 19-letna Meta Hrovat. V prejšnji sezoni se je najstnica izkazala s premiernimi točkami kariere v obeh tehničnih disciplinah, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa je osvojila srebro v kombinaciji. V Söldnu jo čaka krstni nastop, a pravi, da se zahtevnega terena niti malo ne boji.

»Iz treninga v trening sem bila hitrejša. Zaupam si in na tekmo grem z dobrim občutkom,« je razmišljala Kranjskogorčanka, nad katero bdi izkušeni trener Jure Hafner, ki je v preteklosti delal tudi s Tino Maze in nekdanjo hrvaško šampionko Janico Kostelić. Jo je pred premiernim nastopom na težki progi na kaj opozoril? »Moj smučarski slog velja kot slog brez popuščanja, zato mu ni treba posebej poudarjati, naj grem brez strahu v strmino. Pomembno je, da ostanem sproščena, to pa je tisto, kar mi najbolj manjka,« je Hrovatova izpostavila svoje prednosti in slabosti.

Veleslalomski napredek je v pripravljalnem obdobju pokazala najboljša slalomistka v ekipi Ana Bucik. »Veliko sem se mu posvečala, več kot svoji paradni disciplini. Odločili smo se, da ga dvignemo na podobno raven kot slalom. V tej disciplini si namreč tudi želim tekmovati na olimpijskih igrah,« je razkrila. Bucikova je na treningu vidno zmanjšala svoje zaostanke za Robnikovo in Hrovatovo. »V prejšnji sezoni sem na precej vadbah zaostajala za njima. Letošnjega napredka sem vesela. Rezerv je seveda še veliko, pojavljajo se napake, ki jih bo treba odpraviti,« je ocenila Goričanka, ki bo stremela k temu, da na tekmah odsmuča dva nastopa. Nadeja se, da bo znala predstave s priprav prenesti na tekmo. »In izkoristiti to, kar najbolje znam, prehod iz strmine v ravnino,« je sklenila misli.

Krstni nastop v svetovnem pokalu čaka Desiree Ajlec, ki bo štartala z visoko štartno številko. Nastop jemlje predvsem kot nagrado za dosedanje delo.