Zlati narod z bronastimi fanti

Na sprejemu rokometašev pred mestno hišo največji aplavz požel selektor Vujović. Sporočilo navijačev: Mi smo verjeli.

Objavljeno
30. januar 2017 21.43
rokometaši, sprejem, Ljubljana
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Glavno mesto, čeprav brez svojega igralca v bronasti reprezentanci, je včeraj dihalo za rokomet. Množica je pripravila bučen sprejem za najbolj vroče slovenske zvezdnike: »Mi smo verjeli. Hvala!« so navijači z velikim transparentom poslali najpomembnejše sporočilo tretji ekipi sveta.

Potem ko je za ogrevanje ozračje pred mestno hišo segrel Magnifico, so se pred navijaško množico prikazali bronasti junaki s svetovnega prvenstva v Franciji. Ob glasbeni podlagi Queen so z zelenimi šali in kolajnami okrog vratu ponosno stopali z avtobusa v soj bliskavic fotoreporterjev. Prvi so jih pozdravili športni funkcionarji, med njimi predsednik OKS Bogdan Gabrovec in legendarni telovadec Miroslav Cerar, nekdanji rokometaši Beno Lapajne, Ognjen Backović, Dušan Podpečan, župan Zoran Janković, poslovnež Janez Škrabec in drugi.

V roke so rokometaši dobili velike kozarce piva in se eden za drugim, kakor jih je poklical uradni napovedovalec, vzpenjali na oder proti navdušenim gledalcem. Nekateri so kukali z oken bližnjih stanovanj – slavja zgodovinskega dogodka niso hoteli zamuditi.

Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac se je zahvalil klubom za delo v vseh starostnih kategorijah, predsednik OKS Gabrovec pa je rokomet imenoval za najboljšo ekipno športno panogo v državi. Največji aplavz je požel selektor Veselin Vujović. »Vi ste zlat narod in zaslužite si takšne fante!« je polaskal množici, nato pa se pošalil na svoj račun z omembo infarktne končnice na tekmi za 3. mesto: »Ljudje pravijo, trenira jih Črnogorec in zato igrajo samo zadnjih deset minut. Hvala, ker me spodbujate, me imate radi,« je bil presrečen. Navijačem se je zahvalil za podporo, ki jo izrekajo igralcem, in si zaželel, da bi se prihodnje leto z evropskega prvenstva na Hrvaškem vrnili domov z zlato kolajno.

Rokometaši so prešerno skakali po odru, prepevali, se veselili z zvestimi privrženci. Edini, ki je moral biti bolj pazljiv, je bil kapetan Vid Kavtičnik, ki si je na tekmi s Hrvaško strgal križno vez v desnem kolenu. »Zapomnil si bom vse tekme prvenstva in vse sprejeme. Vse to je edinstveno in tega nam ne more nihče vzeti. Ponosen sem, da sem kapetan in da sem Slovenec,« je povedal. Že danes se vrača v Francijo, kjer si služi kruh. Česa se najbolj veseli, ko bo vrveža konec? »Družina me nestrpno pričakuje in jaz njo. Ko bom spet z njimi, bo vse lažje,« je dejal. Sprejemov je konec, v dnevno realnost je že stopil, vse druge bronaste zvezdnike pa »prizemljitev« čaka danes.