Cameron za svetovalca imenoval ustanovitelja Alibabe

Britanski premier in finančni minister George Oseborne verjameta, da se mora Velika Britanija povezati s Kitajsko.

Objavljeno
19. oktober 2015 17.22
ALIBABA-COUNTERFEITS/
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
London - Britanski premier David Cameron je enega uspešnejših kitajskih podjetnikov, ustanovitelja spletne trgovine Alibaba Jacka Maa, imenoval za svojega gospodarskega svetovalca, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z Downing Streeta. Do imenovanja je prišlo dan pred državniškim obiskom kitajskega predsednika Xija Jinpinga na Otoku.

 

Cameronov predstavnik za stike z javnostjo je povedal, da se bo še danes srečal s prvim možem Alibabe, ki bo premierju »pomagal z nasveti, kako naj britanska majhna in srednja podjetja povečajo svoj izvoz, še posebej na Kitajsko s pomočjo platform, kot je Alibaba«, piše STA.

Cameron in finančni minister George Osborne verjameta, da je za stabilno gospodarsko rast Velike Britanije v prihodnjih desetletjih nujna povezava s Kitajsko, po drugi strani pa konzervativno vlado aktivisti za človekove pravice obtožujejo pretirane uslužnosti do drugega največjega gospodarstva na svetu. Tako naj bi štiridnevni obisk Xija Jinpinga spremljali tudi protesti.

Julija je Cameronovo ekonomsko svetovalno telo štelo 19 članov, med njimi izvršne direktorje najpomembnejših britanskih podjetij, kot so BP, Easyjet in Rolls Royce.