Finančna ministra soglašata, da ne soglašata

Vsakdo mora pospraviti pred svojim pragom, je na tiskovni konferenci večkrat ponovil nemški minister.

Objavljeno
05. februar 2015 11.58
GERMANY-GREECE-ECB-EU-EUROZONE-ECONOMY-DEBT-VAROUFAKIS
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Po diplomatski­ ofenzivi v Rimu, Parizu in Frankfurtu­ se je predstavnik najbolj uporne med prezadolženimi evrskimi državami srečal tudi s kolegom iz največjega poroka evrskega reševanja. Nemški finančni minister Wolf­gang Schäuble in njegov grški kolega Janis Varufakis sta danes »soglašala, da ne soglašata«, a se dogovorila za nadaljnje pogovore.

Ton prvih grško-nemških pogovorov po menjavi vlade v Atenah je bil prijazen in spoštljiv, čeprav je Siriza finančnega ministra Janisa Varufakisa med predvolilno kampanjo Nemčijo slikala kot najpomembnejšega krivca za njihove in evrske nesreče. Atenski profesor zdaj celo prepričuje, da njegov ministrski predsednik Aleksis Cipras takoj po imenovanju ni položil rož na grob žrtev nacizma, ker bi hotel izzivati Nemčijo, ampak naj bi bila poslanica namenjena »ne neonacistični, ampak nacistični« tretji največji stranki v državi.

»Zanesljivost 
je predpogoj zaupanja«

Grška stran se je morala tudi v Berlinu sprijazniti, da odpisa dela gigantskih dolgov ne bo na dnevnem redu, kot so Varufakisu dali vedeti že prejšnji sogovorniki, ki s svojimi milijardami prav tako jamčijo za reševanje evrskih držav. Vsak naj pometa pred svojim pragom, je na tiskovni konferenci večkrat ponovil nemški finančni minister in dodal, da ne gre za nemško Evropo, kot so med predvolilno kampanjo očitali mnogi Grki, ampak za hitro spreminjajoči se svet, v katerem mora tudi Evropa ostati konkurenčna, Grčija pa se mora držati dogovorov.­ »Ne morem skriti dvoma o nekaterih napovedanih ukrepih, ki po našem prepričanju ne gredo v pravo smer. Zanesljivost je predpogoj ­zaupanja.«

Desna roka krščanskodemokratske kanclerke Angele Merkel je pou­daril, da Grčija mora sodelovati s trojko Evropske centralne banke, evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada. Njegov grški gost pa verjame, da na razpotju ni le Grčija, ampak vsa Evropa. Sami bodo sicer izvedli makroekonomske reforme in se bojevali proti korupciji, s trditvijo, da lahko od vseh evropskih držav njegovo državo morda najbolj razume prav Nemčija, pa je Varufakis spet namigoval na preveliko dolžniško breme med weimarsko republiko, ki je pomagalo k vzponu nacizma, zato prevelik dolg ne more biti dober niti za njegovo državo.

Pakt z Evropo

Grški finančni minister si prizadeva tudi za premostitveni program, da bi lahko do maja dokončno začrtali svojo pot, in res so v četrtek popoldne iz Frankfurta poročali o premostitvenih posojilih Evropske centralne banke do 60 milijard evrov, potem ko so iz ECB že dopoldne sporočili, da po 11. februarju grške obveznice ne bodo več veljale za varščino pri najemanju njihovih posojil.

Predstavniki ECB teh poročil še niso potrdili, Varufakis pa že govori o »paktu« z Evropo, da Grčija ne bo vedno na prvih straneh časopisov. O večjem delu reformnega programa so se po njegovih besedah v vladi že dogovorili, manjkajo še odločilna pravila za spopad s korupcijo. Nemški finančni minister je spet ponudil pomoč pri šolanju davčnih uradnikov in izvajanju nekaterih drugih programov, ki je prejšnje vlade niso sprejele.

Nemška vlada je pred grškimi volitvami namigovala, da bi območje evra preživelo tudi brez te države, in tudi zdaj noče, da bi bila nova vlada s svojimi zahtevami slab zgled drugim. Proevropsko usmerjena kanclerka in njen finančni minister si ne želita še ene krize na evropskem južnem obrobju, potem ko na vzhodnem že divjajo oboroženi spopadi.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik François Hollande sta v četrtek nenadno odhitela v Kijev in naj bi danes obiskala še Moskvo, potem ko morata kljub večmesečnim prizadevanjem za premirje tudi sama opazovati vse bolj dramatičen položaj na vzhodu Ukrajine. Ta še posebej v ZDA oživlja razprave o oboroževanju ukrajinske vojske, zaradi česar ruski predsednik Vladimir Putin svari pred »kolosalno škodo« za rusko-ameriške odnose. Nemški zunanji minister Frank-Walter Stein­meier je med tem, ko je kanclerka potovala v Kijev, obiskal Rigo in Varšavo, Merklova pa po sobotnem nastopu na münchenski varnostni konferenci odhaja na obisk v Washington.

Takoj po zmagi Sirize na grških volitvah je bila nemška diplomacija skupaj z drugimi zaskrbljena tudi zaradi srečanja premiera Ciprasa z ruskim veleposlanikom. ­Finančni minister Janis Varufakis je v intervjuju za nemški časopis Die Zeit zagotovil, da Rusije ne bodo zaprosili za finančno pomoč.