Grška vlada najrevnejšim ponudila odpis dolgov

Grške oblasti upajo, da bodo na ta način dobile vsaj del zaostalih plačil − približno devet milijard evrov.

Objavljeno
18. februar 2015 19.08
EUROZONE-GREECE/MARKETS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Atene − Nova grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je več tisoč najrevnejšim Grkom in grškim podjetjem, ki državi dolgujejo plačilo davkov ali socialnih prispevkov, ponudila delen odpis dolgov. Grške oblasti upajo, da bodo na ta način dobile vsaj del zaostalih plačil, poroča AFP.

Kot je pojasnila namestnica finančnega ministra Nadja Valavani, so zapadle obveznosti državljanov in podjetij do države zaradi neplačanih davkov in socialnih prispevkov narasle na 76 milijard evrov, Atene pa po realističnih ocenah pričakujejo, da bodo od tega izterjale okoli devet milijard evrov oziroma le 11,6 odstotkov celotnega zneska. Za dosego tega po besedah Valavanijeve dolžnikom ponujajo do 50-odstoten odpis dolgov, a le tistim, ki bodo vnaprej plačali najmanj 200 evrov.

Namestnica grškega finančnega ministra je pojasnila, da grška vlada denar potrebuje za pomoč več tisoč Grkom, ki jih je najprej prizadela gospodarska kriza, nato pa še strogi varčevalni ukrepi. Nova grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je namreč obljubila, da bo za takojšnjo pomoč najrevnejšim prebivalcem namenila dve milijardi evrov. »Brez dohodkov ne bomo mogli uresničevati socialne politike,« je še dejala Valavanijeva.

O odpisu zapadlih obveznosti do države je sicer razmišljala že prejšnja grška vlada, vendar pa so temu nasprotovali mednarodni posojilodajalci in jo opozarjali, naj se vzdrži enostranskih dejanj, ki so v nasprotju z dogovorom o strogih fiskalnih pogojih, na katere je Grčija pristala v zameno za finančno pomoč, piše AFP.

A Valavanijeva meni, da so lahko davčni odpustki za državo le pozitivni. »S tem, ko ljudem dovolimo, da plačajo najmanj 20 evrov na mesec, jim pomagamo. Rezultat je lahko le pozitiven,« je ocenila. Kot je poudarila, je država doslej preganjala le dolžnike, ki so dolgovali nekaj sto evrov, medtem ko je tistim, ki so bili dolžni milijone, pogledala skozi prste. »To se bo zdaj spremenilo«, je še napovedala Valavanijeva in dodala, da se bo nova grška vlada osredotočila na večje dolžnike.