Kitajska Ameriki: Mirno spite, nas pustite pri miru

Asean je osrednji okvir, v katerem bi morali reševati ozemeljske spore v regiji.

Objavljeno
05. avgust 2015 18.11
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Nihče več ne dvomi, da so dobri kitajsko-ameriški odnosi prednostna naloga Pekinga in Washingtona, vendar Američane kljub temu skrbi vse, kar se dogaja v Južnokitajskem morju. Kitajska jim odgovarja: »Mirno spite! In pustite nas pri miru.«

Državni tajnik John Kerry in kitajski zunanji minister Wang Yi sta se v sredo srečala v malezijskem glavnem mestu Kuala Lumpur ob robu ministrskega zasedanja organizacije Asean (združenje držav jugovzhodne Azije) in že po njuni »govorici telesa« je bilo jasno, da nobena stran noče stopnjevati ­napetosti.

Kerry je kljub temu povedal, da ga skrbijo kitajska dograjevalna dela na otokih na spornih območjih Južnokitajskega morja, ter pozval Peking, naj ustavi »sporna dela«, da bi lahko začela delovati diplomacija. Kitajska je sprva zahtevala, da se o vprašanju sploh ne bi pogovarjali med zasedanjem Aseana, a so nekateri ministri, med drugimi tudi iz Malezije kot gostiteljice, trdili, da je vprašanje preveč pomembno za regijo, da bi ga lahko ignorirali. Malezijski premier Nadžib Razak je vztrajal, da bi moral biti Asean osrednji okvir, v katerem bi bilo treba reševati ozemeljske spore v regiji.

Kitajski »peščeni zid«

Pravico do politične oblasti nad deli morja, o katerih Kitajska trdi, da je 90 odstotkov njenih, si lastijo tudi Filipini, Malezija, Brunej in Vietnam; vse države so članice Aseana. Toda doslej je bil ta forum zadržan glede kitajske gradnje »peščenega zidu«, kot pravijo sedmim umetnim otokom, dograjenim nad čermi v otočju Spratly, ter je upošteval stališče Pekinga, da so ozemeljski spori stvar dvostranskih odnosov.

Toda članice združenja Asean je zaskrbelo, ko so videle, kako hitro je Kitajska uredila nove otoke in je na enem od njih zgradila pristajalno stezo, dolgo 3000 metrov – dovolj za pristajanje in vzletanje vojaških letal. Ko je Peking konec junija objavil, da so dograjevalna dela na otokih končana, so sosednje države posumile, da sledi nova stopnja: gradnja objektov na otokih.

Medtem ko je Kerry opozarjal Wang Yija, da njegova država militarizira otoke, na katerih gradi »novo trdnjavo« za nepojasnjene namene, je kitajska vlada odgovarjala ZDA, da militarizirajo celotno Južnokitajsko morje, ko v njem izvajajo vojaške vaje in redno patruljirajo po njem.

Države članice Aseana se nočejo znajti v položaju, ko bi morale izbirati med Washingtonom in Pekingom. ZDA jim zagotavljajo varnost, Kitajska pa gospodarsko vitalnost. Zato je bil ton pogovorov med srečanjem Kerryja in Wanga ­opogumljajoč.