Kitajska prepovedala uvoz železa iz Severne Koreje

Peking se je pod pritiski ZDA zavezal, da bo sankcije ZN proti diplomatski zaveznici Severni Koreji implementiral v celoti.

Objavljeno
14. avgust 2017 14.23
Š. J., STA
Š. J., STA
Peking − Kitajska bo s torkom iz Severne Koreje prenehala uvažati železo, železovo rudo ter ribe in morske sadeže ter tako začela izvajati nove sankcije Združenih narodov, je danes sporočilo ministrstvo za trgovino. Peking se je namreč pod pritiski ZDA zavezal, da bo zadnje sankcije ZN proti svoji diplomatski zaveznici Severni Koreji implementiral v celoti.

Ministrstvo je na svoji spletni strani zapisalo, da bodo s torkom prepovedali kakršenkoli uvoz premoga, železa, železove rude ter rib in morskih sadežev iz Severne Koreje.

Implementacija sankcij sledi dnevom podajanja ostrih groženj med ZDA in Severno Korejo, zaradi katerih je mednarodna skupnost precej zaskrbljena.

Varnostni svet ZN je 6. avgusta potrdil nove bolj stroge sankcije proti Pjongjangu, kar bi lahko državo stalo tudi milijardo dolarjev na leto. Sankcije so uvedli kot odgovor na raketne teste Severne Koreje prejšnji mesec, ko se je voditelj Kim Džong Un nato hvalil, da bi lahko zadeli dele ZDA.

ZDA so večkrat obtožile Kitajsko, da stori premalo proti Severni Koreji. Kitajski zunanji minister Wang Yi pa se je po sankcijah ZN obvezal, da jih bo »stoodstotno, popolnoma in strogo« implementiral tudi Peking.