OECD z novo najbolj tigrovsko napovedjo rasti za Slovenijo

Letošnji BDP naj bi se povečal za kar 4,9 odstotka, kar je najboljša napoved doslej, rekordna tudi rast izvoza.

Objavljeno
28. november 2017 11.06
Posodobljeno
28. november 2017 11.30
TOPSHOT-GERMANY-ANIMALS-ZOO-TIGER
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana − Slovenija naj bi letos dosegla kar 4,9-odstotno gospodarsko rast, nam napoveduje Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). To je doslej najvišja napoved letošnje rasti katerekoli domače ali tuje inštitucije. OECD pa je optimističen tudi za prihodnji dve leti, ko nam predvideva 4,3- oziroma 3,4-odstotno povečanje BDP. 

Glavna gonila robustne gospodarske konjunkture bodo zasebna potrošnja, stanovanjske naložbe, večje zaposlovanje in hitrejša rast realnih plač. Stopnja brezposelnosti naj bi vseskozi padala, in sicer z lanskih osem odstotkov na 6,7 odstotka letos, v prihodnjih dveh letih pa se bo predvidoma znižala na 5,7 oziroma 4,9 odstotka.


OECD nam ob tem za letos napoveduje tudi visoko, skoraj desetodstotno rast izvoza, ki naj bi se nadaljevala vsaj še v prihodnjem letu. Kar zadeva tveganja, pa izpostavlja predvsem banke: nizke obrestne mere so grožnja njihovi stabilnosti, prav tako zanašanje na kratkoročne vire, s katerimi financirajo dolgoročne projekte s fiksnimi obrestnimi merami.

Do konca 2019 naj bi se zaradi močnega evra in manj konkurenčnega izvoza gospodarska rast pri nas znižala, letna stopnja inflacije pa naj bi se približala trem odstotkom. Naša priložnost bi bile tedaj infrastrukturne naložbe, ki bi povečale produktivnosti in s tem tudi izvoz, opozarjajo v OECD.

Ugodnejše napovedi tudi za svet, a položaj še ni dovolj dober

S povečanjem BDP za 3,6 odstotka letos svetovna ekonomija raste najhitreje po letu 2010, gospodarski zasuk navzgor precej enakomerno razporejen po državah, še navaja OECD v analizi svetovnih gospodarskih izgledov. Za Slovenijo je blagodejna kar 2,4-odstotna gospodarska rast v evrskem območju, najvišja v zadnjem desetletju. A kot je ob predstavitvi poročila povedal generalni sekretar OECD Angel Gurria, se položaj v svetovnem gospodarstvu res izboljšuje, a še vedno ni dovolj dober - rast bi morali biti bolj vključujoča in prijazna do okolja.