Poljaki na ulicah proti slabim delovnim razmeram

Vodja sindikata je opozoril, da je več milijonov Poljakov brez socialne varnosti, ki naj bi bila v državi zagotovljena.

Objavljeno
18. april 2015 19.29
suhadolnik evri
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Varšava – Več kot 30.000 poljskih učiteljev, gradbincev, kovinarjev in tudi poštnih delavcev je danes v Varšavi protestiralo za zvišanje plač in za znižanje starostne meje za upokojitev. »Ne želimo biti smeti,« je bilo glavno sporočilo protestov, ki so jih podprli tudi kmetje.

Proteste je organiziralo poljsko sindikalno združenje (OPZZ) zaradi vse bolj razširjene prakse delodajalcev, da se zaposlene zaposluje s pogodbami, ki ne zagotavljajo vseh pravic po delovni zakonodaji. Na Poljskem se jih je prijel naziv »pogodbe-smeti«, poroča STA.

Protestniki, združeni po branžah, so prišli iz štirih različnih smeri v Varšavi in se združili pred sedežem vlade pod vodstvom Ewe Kopacz, kjer so nato predložili peticijo s skupnimi zahtevami.

Zahtevali so predvsem znižanje deleža tovrstnih »pogodb-smeti«, ki je na Poljskem najvišji med državami EU. Prav tako so se zavzeli proti zapiranju vrtcev in šol in za znižanje davkov za tiste z najnižjimi plačami. Starosto mejo za upokojitev pa bi določili glede na 40 let dela za moške in 35 let za ženske, je po poročanju STA predlagal vodja sindikalnega združenja OPZZ Jan Guz.

Guz je opozoril, da je več milijonov Poljakov brez socialne varnosti, ki naj bi bila v državi zagotovljena. Pod socialnim minimumom živi 2,8 milijona ljudi, 1,5 milijona jih prejema minimalno plačo, več kot tri milijone pa jih je zaposlenih kot pogodbenih delavcev za določen čas in s stalnim strahom, kaj bo po poteku te pogodbe.