Poziv udeležencem Apeca: Razjasniti cilj, smer, pot

Kitajski predsednik Xi Jinping je pozval k tesnejšemu sodelovanju in podpori prostotrgovinskih dogovorov.

Objavljeno
11. november 2014 12.41
CHINA-APEC/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Peking − Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v okviru drugega dne vrha foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) članice pozval k tesnejšemu sodelovanju in podpori prostotrgovinskih dogovorov. Kot je dodal, je svetovno gospodarstvo »nepreračunljivo in nestabilno«, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Razjasniti cilj, smer, pot,« je Xi dejal drugim voditeljem, med katerimi sta tudi predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Vladimir Putin.

»Pustimo, da možnosti postanejo resničnost in naredimo dve strani Tihega oceana odprti in povezani,« je povedal v uvodnem nagovoru.

Na eni strani FTAAP, na drugi TPP

Kitajska in ZDA si sicer prizadevata za po mnenju mnogih nasprotujoče si trgovinske sporazume. Peking si namreč prizadeva za oblikovanje celovitega azijsko-tihomorskega prostotrgovinskega območja (FTAAP), ki ga hočejo članice Apeca oblikovati do leta 2020.

Washington pa na drugi strani lobira za sporazum o čeztihomorskem partnerstvu (TPP), prostotrgovinskem sporazumu, o katerem se pogaja z 12 državami iz regije. A med njimi ni Kitajske, ki promovira svoj konkurenčni predlog, nasprotuje pa mu tudi Japonska zaradi vprašanja odpiranja trga kmetijskih izdelkov, piše STA.

Obama je sicer dejal, da dogovora med seboj ne tekmujeta, in obenem poudaril, da sta državi dosegli napredek glede ločenega trgovinskega dogovora.

ZDA in Kitajska sta po Obamovih besedah dosegli dogovor o odpravi carin na visokotehnološke izdelke. Washington upa, da bo poteza »prispevala k hitremu zaključku« pogajanj v Ženevi in sklenitvi enega najpomembnejših dogovorov o odpravi carin v okviru Svetovne trgovinske organizacije v zadnjih 17 letih.

Sporazum o informacijski tehnologiji je bil sprejet 1997, a so bili pogovori med Washingtonom in Pekingom o razširitvi področja delovanja od lanskega novembra zamrznjeni. Dogovor med ZDA in Kitajsko zato velja za nujen korak za nadaljevanje pogajanj.

Ob robu pomembna srečanja

Ob robu vrha potekajo številna dvostranska srečanja. Tako sta se v ponedeljek prvič po osmih mesecih srečala južnokorejski predsednik Park Geun Hye in japonski premier Shinzo Abe, ki sta na slavnostni večerji sedela drug poleg drugega. Sicer pa imata državi napete odnose zaradi ozemeljskega nesoglasja in sporov, ki segajo še v čas druge svetovne vojne.

Abe se je v ponedeljek prav tako sestal s kitajskim predsednikom Xijem, pri čemer so odnosi tudi med tema državama podobno napeti zaradi ozemlja.

Ob robu vrha sta se bežno sestala tudi Obama in Putin. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, sta »izmenjala nekaj besed«. Bela hiša pa je kasneje sporočila, da sta se voditelja danes ob robu vrha sešla trikrat. »Govorila sta o Iranu, Siriji in Ukrajini,« je po poročanju STA sporočila predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan. Kot je dodala, sta se skupno pogovarjala od 15 do 20 minut.