Prvi ekonomist EBRD bo Rus Sergei Guriev

Banki se bo pridružil v sredini prihodnjega leta.

Objavljeno
03. november 2015 14.25
AFP
AFP

Rus Sergei Guriev je bil danes imenovan za prvega ekonomista v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Ekipi v Londonu se bo pridružil predvidoma sredi leta 2016, ko bo končal obveznosti na eni izmed univerz v Parizu. V Francijo je prebegnil leta 2013 in zaprosil za zaščito, ker se je bal kazenskega pregona v Rusiji, potem ko je sodeloval pri pripravi poročila za obtožnico naftnega tajkuna Mikhaila Khodorkovskega.

»EBRD nudi pomembno podporo pri razvoju gospodarstev v regiji in veselim se, da bom vključen v to delo,« je dejal ob imenovanju.

Ko so prejšnji mesec zakrožile govorice o imenovanju Gurieva, je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da ne ve, zakaj je pobegnil, in da se ni nihče pritoževal nad njim. »Mislim, da ni pobegnil. Ker njegova žena že dalj časa dela v tujini, si je tam službo našel tudi sam, bolje je plačan in to je to,« je dejal Putin in dodal, da je v Rusiji dobrodošel, če se bo odločil vrniti.

V zadnjih letih je Guriev že sodeloval z EBRD, nasledil pa bo Hansa Petra Lanksa, ki je bil na položaju od januarja. Predsednik EBRD Suma Chakrabarti je dejal, da bo organizacija z Gurievim dobila človeka z veliko izkušnjami in strokovnjaka v izvršni odbor. »Države, kjer delujemo, dobro pozna in kot glavni ekonomist bo imel pomembno vlogo pri uresničevanju našega poslanstva,« je še dejal Chakrabarti.