Rusija in Ukrajina brez dogovora o plinu

Odprta je dolgoročna cenovna rešitev in tudi še neplačani računi Ukrajine za preteklo dobavo plina.

Objavljeno
30. oktober 2014 09.23
UKRAINE-CRISIS/ENERGY-RUSSIA
K. V., Mo. B., Delo.si; STA
K. V., Mo. B., Delo.si; STA
Kijev - Pogajanja med Rusijo in Ukrajino za rešitev plinskega spora so se ponoči končala brez dogovora, a se bodo nadaljevala danes, so sporočili viri v Bruslju. Državi sta se sredi oktobra načeloma že sporazumeli o začasni ceni plina za Ukrajino za zimske mesece, a končnega sporazuma še nista dosegli, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Končni dogovor se je sicer pričakoval že prejšnji torek, a je glavni posrednik, odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger po koncu sporočil le, da se bodo pogovori nadaljevali čez teden dni.

Dogovor naj bi bil sicer načeloma že dosežen. Sredi meseca sta se namreč predsednika obeh držav, ukrajinski Petro Porošenko in ruski Vladimir Putin, v Milanu že dogovorila o ceni ruskega plina za Ukrajino za obdobje do konca marca. Znašala bi 385 ameriških dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina, kar je precejšnje znižanje s 485 dolarjev, kot je doslej zahtevala Rusija.

Odprta pa je še dolgoročna cenovna rešitev in tudi še neplačani računi Ukrajine za preteklo dobavo plina. Do konca leta bi morala Ukrajina na podlagi ruskih zahtev poplačati za približno 3,5 milijarde evrov plinskih dolgov, če želi, da ji ruski Gazprom ponovno odpre plinske pipe, ki jih je zaprl junija.

Glavna nesoglasja pogovorov v sredo so bila okrog nezmožnosti Kijeva, da priskrbi pisno zagotovilo za svoje naslednje predplačilo za plin, ki ga zahteva Moskva, je za ruske medijev pojasnil Novak. »Rečeno nam je bilo, da Ukrajina išče sredstva za predplačilo dobave štirih milijard kubičnih metrov plina,« je povedal. 

Prvi mož ruskega Gazproma Aleksej Miler je dejal, da mora Evropska komisija z Ukrajino doseči dogovor o tovrstnem zagotovilu. Dokler se to ne zgodi, ne bo novih pogovorov, je zatrdil.

Oettinger je medtem po tokratnih pogovorih kot tri najbolj sporne točke izpostavil iskanje za obe strani sprejemljive cene, ki jo je treba zagotoviti za vsako dobavo plina, zagotovilo, da ima Ukrajina denar za plin ter pravna vprašanja v zvezi z dogovorom.

V prizadevanjih za dogovor se je Oettinger tudi ločeno sestal z Novakom in Milerjem ter njunima ukrajinskima kolegoma, energetskim ministrom Jurijem Prodanom in šefom Naftogasa Andrijem Kobolevom.

Pogovori naj bi se nadaljevali danes zvečer.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem v sredo po telefonu govoril z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in mu zatrdil, da je dogovor v plinskem sporu »na dosegu«. Obe strani je pozval, naj izkoristita priložnost in zagotovita »trajno, zanesljivo in tržno utemeljeno dobavo plina Ukrajini«, so danes sporočili v Bruslju.