Izpad naftnih prihodkov nadomeščajo z izdajo islamskih obveznic

Savdska Arabija je z dvema izdajama islamskih obveznic v aprilu in juliju že zbrala 13,5 milijarde dolarjev.

Objavljeno
19. september 2017 14.43
L. Z., STA
L. Z., STA
Rijad - Savdska Arabija je z novo lokalno izdajo islamskih obveznic zbrala 1,87 milijarde dolarjev (1,56 milijarde evrov), povpraševanje pa je preseglo ponudbo. Z izdajo obveznic si država prizadeva zmanjšati proračunski primanjkljaj, s katerim se spopada zaradi nižjih prihodkov iz naslova prodaje nafte.

Država je z dvema izdajama islamskih obveznic v aprilu in juliju že zbrala 13,5 milijarde dolarjev, posegla pa je tudi po izdaji konvencionalnih obveznic, ki jih je ponudila na domačem in tujem trgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedanih 53 milijard dolarjev primanjkljaja

Islamske obveznice, znane tudi kot sukuk obveznice, so del islamskih finančnih instrumentov, skladnih z islamskim pravom. To med drugim ne dovoljuje zaračunavanja obresti.

Največje arabsko gospodarstvo trpi zaradi močnega padca cen nafte, kar je Savdsko Arabijo prisililo, da odloži z uresničevanjem nekaterih projektov. Za letos napovedujejo 53 milijard dolarjev primanjkljaja.

Gospodarska rast naj bi letos po napovedih Mednarodnega denarnega sklada dosegla le 0,1 odstotka. Gre za finančno najtežje obdobje za Savdsko Arabijo po letu 2009, ko se je tamkajšnji bruto domači proizvod skrčil za dva odstotka.