Slovenija s črne bruseljske liste

Čezmerna makroekonomska neravnotežja so letos ugotovili v Franciji, Italiji, Bolgariji, na Portugalskem in na Hrvaškem.

Objavljeno
25. februar 2015 18.28
Slovenija, Ljubljana, 01.Oktober2012, Banka Slovenije. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Makroekonomska neravnotežja v Sloveniji niso več čezmerna, je na nepričakovano sklicani tiskovni konferenci o gospodarskem upravljanju v EU sporočil evropski komisar za gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Lani je bila Slovenija edina članica, v kateri so bila neravnotežja čezmerna že drugič zapored. »Slovenija je v zadnjem letu opravila znatno prilagajanje. To je zelo dobro,« je povedal Moscovici. Boljši položaj na lestvici da je nagrada za reforme.

Čezmerna makroekonomska neravnotežja so letos ugotovili v Franciji, Italiji, Bolgariji, na Portugalskem in na Hrvaškem.

Slovenija je v skupini članic z neravnotežji, ki pa niso čezmerna, skupaj z Irsko, Madžarsko in Španijo. Vse štiri države morajo po besedah Moscovicija odločno ukrepati za njihovo odpravo.

Kot je zapisala komisija, neravnotežja v Sloveniji zahtevajo odločno politično akcijo in posebno spremljanje. »Uravnoteženje poteka in splošna odločna akcija, boljši izvoz in pogoji za rast so zmanjšali tveganja v primerjavi z lanskim letom,« ugotavlja Bruselj. Kljub temu šibko upravljanje podjetij, njihova zadolženost in visok delež države, pa tudi rastoč dolg predstavljajo tveganja za finančno stabilnost in zahtevajo temeljito pozornost.

Evropska komisija je tudi predlagala podaljšanje roka, do katerega mora Francija uskladiti javnofinančni primanjkljaj z maastrichtskim pravilom (največ trije odstotke BDP) za dve leti, do leta 2017. Od nje pa zahteva večji fiskalni napor za ureditev proračuna v treh mesecih po uradnem sprejetju priporočila.

Če tega ne bo naredila, bodo proti njej po pojasnilih podpredsednika evropske komisije za evro Valdisa Dombrovskisa poostrili postopek zaradi nespoštovanja proračunskih pravil EU. Tudi proti Italiji in Belgija kot drugima dvema kritičnima članicama ne bodo sprožili »disciplinskega postopka«.