Švicarski frank po oceni centralne banke močno precenjen

Centralna banka poskuša z negativnimi obrestnimi merami preprečiti, da bi v Švico priteklo še več denarja in še močneje okrepilo tečaj franka.

Objavljeno
18. junij 2015 18.19
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Zürich - Švicarska centralna banka (SNB) ocenjuje, da je tečaj švicarskega franka od odprave zgornje meje njegove vrednosti do evra v letošnjem januarju občutno precenjen. Negativna obrestna mera na bančne vloge zato ostaja nespremenjena pri minus 0,75 odstotka, so danes v Zürichu sporočili iz SNB.

»Zaradi negativnih obrestnih mer v Švici so vloge v frankih manj privlačne in bodo sčasoma povzročile oslabitev tečaja domače valute,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal guverner SNB Thomas Jordan.

Centralna banka poskuša z negativnimi obrestnimi merami preprečiti, da bi v Švico priteklo še več denarja in še močneje okrepilo tečaj franka, poroča STA.

SNB je 15. januarja odpravila zgornjo mejo menjalnega tečaja, ki je bila več kot tri leta določena pri 1,20 franka za evro, kar je povzročilo občutno podražitev švicarske valute.

To je močno obremenilo švicarsko gospodarstvo ter prek cenejšega uvoza poskrbelo za to, da so se že tako padajoče cene življenjskih potrebščin še bolj znižale.

Zmanjšalo se je tudi število turistov v Švici. »Frankov šok« je namreč številnim tujcem na mah podražil potovanja Švico za približno 20 odstotkov.

Posledično se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Švice v letošnjem prvem četrtletju zmanjšal prvič po tretjem četrtletju 2011. V švicarski centralni banki zdaj pričakujejo, da bo trenutna krepitev svetovnega gospodarstva v letošnjem drugem polletju pripomogla tudi k rasti v Švici. Za celo leto 2015 napoveduje, da se bo obseg BDP povečal za slab odstotek.