Ukrajinska kriza; finančni brodolom na obzorju

Soros: S finančno pomočjo Ukrajini bi se Zahod ubranil pred grožnjo vojaškega spopada z Rusijo.

Objavljeno
09. januar 2015 20.48
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

Po površini največji evropski­ državi, ki so jo lani pretresli protesti, prevrati, izguba polotoka Krim in vojna na jugovzhodu države, grozi bankrot, že nekaj časa opozarjajo gospodarski analitiki iz obeh blokov nove hladne vojne, ki jo je podžgala ukrajinska kriza.

Ukrajina potrebuje finančno pomoč, sicer lahko ruski predsednik Vladimir Putin zgolj počaka, da zahodna nepripravljenost dokonča to,­ česar ni uspelo njegovim tankom, so se pred kratkim pritoževali­ v uvodniku ameriškega časnika Washington Post.

»Pokazali smo, da evropska solidarnost ni le mrtva črka, temveč dejstvo, ki odraža vsakdanjo stvarnost,« je v četrtek predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker napovedal, da bo Bruselj Kijevu posodil dodatnih 1,8 milijarde evrov. A to je le drobiž za državo, ki ji je letos Mednarodni denarni sklad (IMF) obljubil prepotrebnih 17 milijard dolarjev, a jih doslej izplačal manj kot tretjino, hkrati pa konec minulega leta ugotovil, da čim prej potrebuje vsaj še 15 milijard dolarjev, če se hoče rešiti pred bankrotom. Lani se je od januarja do novembra ukrajinsko gospodarstvo skrčilo za 7,5 odstotka, nacionalna valuta grivnja pa je v tem času izgubila polovico vrednosti, je konec prejšnjega leta povedala guvernerka ukrajinske centralne banke Valerija Gontareva.

Obrambni ukrep

Inflacija se je lani povzpela na skoraj 25 odstotkov, tuje rezerve niso bile tako osušene od leta 2009, saj je centralna banka lani plačala 8,6 milijarde dolarjev za delno pogašenje dolga do ruskega Gazproma in porabila 1,3 milijarde dolarjev, da bi omejila padec grivnje. »Smo sredi razplamtele finančne krize,« je dodala Gontareva.

Da bi se rešili pred finančnim brodolomom, morajo v Kijevu najti vsaj 10 milijard dolarjev pomoči iz tujine, je sredi decembra izjavil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk in napovedal, da bodo pripravili mednarodno konferenco donatorjev. V časniku Washington Post so potarnali, ker so ZDA letos pripravljene Ukrajini ponuditi zgolj dodatnih dve milijardi dolarjev posojil, poslovnež George Soros pa je pred dnevi izjavil, da bi moral Zahod sankcije proti Rusiji uravnotežiti s pomočjo Ukrajini.

S tem »obrambnim ukrepom« bi se Zahod izognil vojni z Rusijo, pravi 84-letni milijarder, ki je v reviji New York Review of Books objavil nasvete, iz katerih neuporabljenih skladov bi lahko na Zahodu zbrali kar 50 milijard dolarjev pomoči Ukrajini.