Unicef za novo generacijo kriz potrebuje 3,1 milijarde dolarjev

Unicef opozarja, da otrokom grozijo brutalen konflikt v Siriji, izbruh epidemije ebole v zahodni Afriki in kriza v Ukrajini.

Objavljeno
29. januar 2015 16.27
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-REFUGEE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ženeva − Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je pozval k 3,1 milijarde dolarjev oziroma 2,7 milijarde evrov sredstev za pomoč 62 milijonom otrok, ki jim grozi nova generacija humanitarnih kriz, piše Slovenska tiskovna agencija. Gre za najvišjo vsoto, za katero je kadarkoli zaprosil Unicef − lanski poziv je bil namreč za milijardo dolarjev nižji.

Kot je danes izpostavil Unicef, otrokom grozijo brutalen konflikt v Siriji, ki mu po skoraj štirih letih kar ni videti konca, izbruh epidemije ebole v zahodni Afriki in kriza v Ukrajini. Po besedah direktorice Unicefa za programe izredne pomoči Asfhan Khan so obseg, posledice in trajanje humanitarnih kriz, ki grozijo otrokom takšni, kakršnim še nismo bili priča.

Ključni cilji Sirija, ebola in Ukrajina

S 3,1 milijarde dolarjev namerava Unicef pomagati 98 milijonom ljudem, med katerimi sta dve tretjini otrok, v 71 državah, piše STA.

Po podatkih Unicefa več kot desetina otrok na svetu, to je 230 milijonov, trenutno živi v državah in na območjih, ki so jih prizadeli oboroženi konflikti. Državljanska vojna v Siriji je na primer prizadela več kot osem milijonov sirskih otrok, od katerih jih je 1,7 milijona zdaj beguncev, kažejo zadnje Unicefove številke. Kot je izpostavila Khanova, polovica sirskih otrok ne obiskuje šole, tretjina šol je bila uničenih. Prav tako je v Siriji vedno bolj pogosto novačenje otrok vojakov.

Levji delež pomoči, ki jo hočejo zbrati pri Unicefu, in sicer 903 milijone dolarjev, bo predvidoma namenjen Siriji in okoliški regiji. Poleg tega namerava 500 milijonov dolarjev nameniti tudi za pomoč žrtvam ebole v zahodni Afriki in preprečitev novih izbruhov hemoragične mrzlice.

Kot eno izmed večjih težav Unicef izpostavlja tudi okrepljene napade islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji, zaradi katerih je moralo na njenem severovzhodu domove zapustiti več kot milijon ljudi, piše STA.

Za Ukrajino želi Unicef nameniti 32,5 milijona dolarjev. Na vojnih območjih na vzhodu te države živi približno 5,2 milijona ljudi, več kot 600.000 jih je notranje razseljenih, konflikt pa je prizadel kakih 1,7 milijona otrok.

Unicef pa hoče zbrati sredstva tudi za občutno premalo financirana krizna območja, ki niso več deležna osrednje pozornosti, kot so Afganistan in palestinska ozemlja, še piše STA.