Zasedanje IMF in SB: Še vedno težavna Grčija

Če se ne bo uspela dogovoriti glede odplačevanja posojil, bo to imelo nepredvidljive posledice za gospodarske razmere.

Objavljeno
18. april 2015 22.58
G. U., NeDelo
G. U., NeDelo

Washington – Letošnje spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke (SB) v ameriškem glavnem mestu, kjer imata osrednja stebra svetovnega finančnega sistema tudi sedeža, poteka ta konec tedna. V Washingtonu pa je bilo živahno že v dneh pred jutrišnjim zaključkom parade svetovne finančne vrhuške.

Pred zasedanjem finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank članic IMF in SB so se ti iz največjih svetovnih gospodarstev, tako imenovane skupine G20, sestali posebej. V sporočilu po pogovorih so se veselili znakov gospodarskega okrevanja v bogatih in bolj razvitih državah ter tožili nad ohlajanjem v razvijajočih se. Rast njihovih gospodarstev namreč pada že več let zapored. Sicer je, glede na razvite države, še vedno višja, vendar se razlike manjšajo vse počasneje.

Podobni toni so se slišali tudi z zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank članic IMF. Ugotavljali so, da je rast svetovnega gospodarstva zmerna in neenakomerna. Predvsem jih skrbi, da je majhno povpraševanje v razvitih državah udarilo po manj razvitih, saj jim zmanjšuje izvoz. Posledica tega je tudi nižanje gospodarske rasti v največji svetovni izvoznici Kitajski.

Čeprav so se na zasedanju G20 izrecnemu omenjanju Grčije izognili, pa tudi v IMF in SB z njenim imenom nočejo preveč opletati, je jasno, da je ta balkanska država še vedno največja skrb, tudi na globalni ravni. Če se ji ne bo uspelo dogovoriti o odplačevanju posojil, bo to imelo nepredvidljive posledice za evropske in tudi svetovne gospodarske razmere.