Britanska vlada bo 50. člen uveljavila prihodnjo sredo

Naporna pogajanja med Združenim kraljestvom in EU se bodo predvidoma začela v kratkem.
Objavljeno
20. marec 2017 13.47
FILES-BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT
Ju. K.
Ju. K.

Britanska premierka Theresa May bo prihodnjo sredo, 29. marca, uveljavila 50. člen lizbonske pogodbe, so danes potrdili na Downing Streetu 10. To bo storila v pismu, ki ga bo poslala predstavnikom Evropske unije. S tem dejanjem se bo uradno začel dveletni postopek izstopa Združenega kraljestva iz EU, kot ga določa lizbonska pogodba. Naporna pogajanja med Londonom in EU se bodo predvidoma začela kmalu.

Vlada Therese May dolgo ni hotela izdati točnega datuma začetka brexita. Vseskozi je ponavljala, da bo to storila do konca tega meseca. Britanski parlament je prejšnji teden potrdil zakon o uveljavitvi 50. člena in s tem odpravil še zadnjo zakonodajno oviro, ki je premierki preprečevala uresničitev izida lanskega referenduma o izstopu iz EU. Na njem je 52 odstotkov britanskih volivcev odločilo, da Združeno kraljestvo po več kot štirih desetletjih konča svoje članstvo v Uniji.

»Rekli smo, da bomo 50. člen uveljavili do konca marca in zdelo se nam je prav, da povemo točen datum,« je med današnjo novinarsko konferenco pojasnil predstavnik britanske premierke. Vlada, kot je potrdil, pričakuje, da bodo pogajanja potekala hitro in v skladu s predvidenimi časovnimi roki, kar pomeni, da bi morala Britanija izstopiti iz EU do 29. marca 2019.

Datum uveljavitve 50. člena je potrdil tudi minister, zadolžen za izstop iz EU, David Davis, ki je po poročanju britanskih medijev dejal, da bodo pogajanja z EU za državo najpomembnejša v zadnji generaciji. »Vlada je jasna glede svojih načrtov − skleniti dogovor, ki bo ugoden za vse dele Združenega kraljestva in za vso Evropo. Njen cilj je doseči novo partnerstvo med Združenim kraljestvom in našimi prijatelji in zavezniki v Evropski uniji,« je pojasnil Davis.