Danska o zakonodaji za odvzem dragocenosti prebežnikom

Parlament o strožji azilni zakonodaji razpravlja danes, glasovanje pa je predvideno za 26. januar.

Ma. Ja., STA
sre, 13.01.2016, 14:03

Danski premier Lars Lokke Rasmussen iz vrst liberalne stranke Venstre, ki je predlagala strožja azilna pravila, je zakon označil za »najbolj nerazumljenega v zgodovini Danske«.

København − Danska manjšinska vlada si je v parlamentu zagotovila zadostno podporo za strožja azilna pravila, ki med drugim predvidevajo zasego dragocenosti prosilcev za azil, da bi tako plačali svojo nastanitev, piše Slovenska tiskovna agencija. Parlament o strožji azilni zakonodaji razpravlja danes, glasovanje pa je predvideno za 26. januar.

Nova zakonodaja, o kateri so se dogovorile liberalna stranka Venstre in njeni desni politični zavezniki − Danska ljudska stranka, Liberalno zavezništvo in konservativci −, bo danskim oblastem omogočala, da prebežnike preiščejo in jim zasežejo gotovino nad 10.000 kronami oziroma 1340 evri, prav tako pa posamezne dragocene predmete, vredne več kot 10.000 kron. Poročni prstani in drugi predmeti s sentimentalno vrednostjo so izvzeti iz tega ukrepa, piše STA.

Zasega dragocenosti je sicer le eden od ukrepov v okviru nove azilne zakonodaje. Ta predvideva tudi podaljšanje obdobja za združevanje družin za nekatere prosilce za azil za do tri leta, prav tako pa bo prosilcem otežen postopek pridobivanja stalnega prebivališča, skrajšali pa jim bodo tudi obdobje veljavnosti dovoljenja za začasno prebivališče, piše STA.

Na novo zakonodajo se je že usul plaz kritik, dodaja STA. Me drugim ji nasprotujejo tri manjše parlamentarne opozicijske leve stranke, nasprotovanje zasegi premoženja pa so danes izrazili tudi nekateri člani vladajoče stranke Venstre. Skupina desetih lokalnih in regionalnih politikov stranke je namreč opozorila, da je pri novih azilnih pravilih treba paziti na humanost in mednarodni ugled Danske. Pri tem so pripomnili, da Danska že ima zakone, s katerimi bi lahko od bogatejših migrantov zahtevali, da se sami preživljajo.

Prijavi sovražni govor