Edouard Philippe ostaja francoski premier

Philippe naj bi novo vlado predstavil do srede.

Ma. F., STA
pon, 19.06.2017, 20:50

Pariz - Francoski predsednik Emmanuel Macron je po nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitvah Edouarda Philippeja ponovno imenoval za francoskega premierja in mu naložil oblikovanje nove vlade, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili viri v uradu francoskega predsednika. Philippe naj bi novo vlado predstavil do srede do 18. ure.

V novi vladi očitno ne bo 54-letnega Richarda Ferranda, ki sicer velja za tesnega zaupnika francoskega predsednika. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi Macron Ferranda, ki se sooča z obtožbami, da je na preteklem položaju v zavarovalniškem skladu pri sklepanju nepremičninskega dogovora dal prednost svoji partnerici, zaprosil, da prevzame vodenje poslanske skupine Naprej republika.

Sredinsko gibanje francoskega predsednika Macrona je prepričljivo zmagalo na parlamentarnih volitvah. Glede na zadnje izide je skupaj z zavezniško stranko MoDem osvojilo 351 sedežev v 577-članskem parlamentu.

Gibanje, ki ga je Macron ustanovil pred le 16 meseci, je z uspehom dodobra spremenilo francosko politično pokrajino, čeprav bo njegovim kandidatom pripadlo precej manj od celo 470 sedežev, kolikor so jim jih napovedovale nekatere ankete.

Vsekakor pa daje 39-letnemu predsedniku države eno največjih večin v parlamentu po drugi svetovni vojni, ki odpira pot izvedbi njegovih reform.

Prijavi sovražni govor