Merklovi se v zvezi CDU/CSU obeta upor proti njeni azilni politiki

Več deset poslancev je podpisalo pobudo, v kateri zahtevajo zavrnitev večine prebežnikov že na mejah.

Mo. B., Ma. Ja., STA
čet, 14.01.2016, 12:13; spremenjen: 12:56

Bild: Nemško ministrstvo se boji podobnih napadov kot v Parizu

Nemško notranje ministrstvo se boji, da bi se v Nemčiji lahko zgodili podobni napadi, kot so novembra lani pretresli Pariz, piše nemški tabloid Bild, ki se sklicuje na zaupno poročilo ministrstva o varnostnih razmerah v državi.

»Nemčija je dejanska tarča džihadistično motiviranega nasilja, ki se lahko kadarkoli sprevrže v konkretne napade proti državnim in civilnim ustanovam,« po navedbah Bilda piše v poročilu. Za najverjetnejši scenarij velja več napadov na različne cilje s strelnim orožjem, nekonvencionalnimi eksplozivnimi sredstvi in zažigalnimi bombami, piše STA. Za najverjetnejše napadalce po mnenju ministrstva veljajo posamezniki ali samostojne skupine, pri čemer so največja grožnja džihadistični borci, ki so se vrnili z bojišč v Siriji.

Nemške varnostne oblasti domnevajo, da je na bojišča v Iraku in Siriji od leta 2012 odšlo več sto nemških državljanov, piše STA. Številni med njimi so se domnevno izkušeni in radikalizirani že vrnili v Nemčijo.

Berlin − Del nemških vladajočih krščanskih demokratov (CDU/CSU), ki se ne strinja z azilno politiko nemške kanclerke Angele Merkel, zbira podpise in med drugim zahteva zavrnitev večine prebežnikov že na nemških mejah. O predlaganih spremembah bi glasovali na seji poslanske skupine 26. januarja, danes piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki ga povzema STA.

Časnik ocenjuje, da bo odločanje poslanske skupine o pobudi, pod katero se je menda podpisalo že več deset poslancev, dejansko prikrito glasovanje o nezaupnici Merklovi.

Podpisniki pobude vladi med drugim očitajo, da glede varovanja meja ne spoštuje nemškega zakona o azilnem postopku.

V pobudi, ki izhaja iz odločitev nedavnega zasedanja poslanske skupine CSU v Wildbad Kreuthu na Bavarskem, poslanci zahtevajo »zanesljivo varovanje nemških meja«, dokler ne bodo obsežno zaščitene zunanje meje schengenskega območja. Pri tem predlagajo, da bi v skladu z zakonom o azilnem postopku že na mejah zavračali vsaj tiste prebežnike, »pri katerih ni jasnih humanitarnih razlogov za vstop v državo«.

Poslanec CDU Wolfgang Bosbach je spremembo usmeritev politike glede begunske krize zahteval tudi v razpravi v bundestagu, sicer namenjeni množičnim spolnim zlorabam v Kölnu na silvestrovo. Pri tem je priznal, da nemška zakonodaja glede azila ne predvideva zgornje meje števila prosilcev za azil, kar pa ne pomeni, da so »sposobnosti Nemčije za sprejemanje beguncev neomejene«. »Pred nami je politična preobremenitev države,« je opozoril.

Vodja poslanske skupine CDU/CSU Volker Kauder je sicer prepričan, da večina poslancev CDU in CSU podpira politiko Merklove, še piše STA.

Prijavi sovražni govor