Nemčija za bolj enake plače med ženskami in moškimi

Zaradi dodatnih obremenitev za podjetja so nezadovoljni številni člani CDU kanclerke Merklove, še bolj pa delodajalci.
Objavljeno
11. januar 2017 13.39
shutt*poslovnezi
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Nemčija bo zakonsko spodbujala enako plačevanje za enako delo med moškimi in ženskami. Konservativno-socialdemokratska vlada kanclerke Angele Merkel je potrdila zakon, s katerim namerava socialdemokratska ministrica za družino Manuela Schwesig pomagati k zmanjšanju 21-odstotnega razkoraka med spoloma za primerljivo delo.

Podjetja z več kot dvesto zaposlenimi bodo morala razkriti, koliko denarja zanj prejemajo moški z bonusi vred, podjetja z več kot petsto zaposlenimi bodo morala sama preverjati razlike in iskati načine za njihovo odpravo.

Zaradi dodatnih obremenitev za podjetja so nezadovoljni številni pripadniki CDU kanclerke Merklove, še bolj pa delodajalci. Predsednik njihove organizacije Ingo Kramer ne verjame, da bo zakon ženskam izboljšal možnosti za kariero, predsednica zveze nemških podjetnic Stephanie Bschorr pa celo dvomi, da bo v resnici zmanjšal razkorak med plačami, saj kar petnajst odstotkov razlike pripisuje »delovnemu življenjepisu«: potrebovali bi več žensk v tehničnih poklicih, ne pa več birokracije, je ocenila medijski skupini Funke.

Ministrica Schwesigova pa je prepričana, da bo pomagala štirinajstim milijonom zaposlenih žensk in verjame v končanje tabuja, da o osebnih prejemkih ne govorimo, če hočemo, da se moških in žensk ne bo izigravalo drugega proti drugemu.

Razkorak v plačah med ženskami in moškimi je v Nemčiji med najvišjimi v EU in skoraj trikrat večji kot v Sloveniji, ki jo pri tem kriteriju prehitevajo le Romunija, Luksemburg, Italija in Belgija.