Nemški varuh konkurence vzel Facebook pod drobnogled

Proučeval bo, ali so uporabniki Facebooka ustrezno seznanjeni z načinom in obsegom zbiranja podatkov.

Mo. B., STA
sre, 02.03.2016, 17:12

Berlin – Nemški urad za varstvo konkurence je sprožil preiskavo ameriškega Facebooka zaradi sumov, da je ta upravljalec vodilnega spletnega družbenega omrežja na svetu zlorabil prevladujoč položaj na trgu in kršil pravila glede varovanja osebnih podatkov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Facebooku so prepričani, da ravnajo skladno z zakonom, za nemško tiskovno agencijo dpa pa so povedali, da so in da bodo z uradom aktivno sodelovali, da bi odgovorili na odprta vprašanja.

Varuh konkurence pravi, da Facebook zbira podatke svojih uporabnikov v velikem obsegu in prek uporabniških profilov oglaševalcem omogoča natančno ciljno oglaševanje. Proučeval bo, ali so uporabniki Facebooka ustrezno seznanjeni z načinom in obsegom zbiranja podatkov.

Obstajajo precejšnji dvomi, da je ravnanje podjetja dopustno, dodaja varuh konkurence. Tovrstni prekrški so relevantni z vidika varstva konkurence v primerih, ko obstaja povezava s prevladujočim položajem na trgu.

Različne potrošniške organizacije v Nemčiji Facebooku že dlje časa očitajo, da zbira preveč podatkov o uporabnikih in da jih ne zbira na dovolj pregleden način, še piše STA.

Povezane novice

Zuckerberg napovedal bitko sovražnemu govoru proti migrantom
29. februar ob 17:22
Na Facebooku ne bodo imeli več tolerance do sovražnega govora proti ...
Prijavi sovražni govor