Nepričakovano zaprli nikogaršnje ozemlje med Makedonijo in Grčijo

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so se za zaprtje odločili zaradi težav na železniških progah v Sloveniji.

Mo. B., STA
sre, 20.01.2016, 13:33

Atene, Skopje − Nikogaršnjo zemljo med Grčijo in Makedonijo na mejnem prehodu Idomeni/Gevgelija so danes dopoldne nepričakovano zaprli, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

Vendar so na Slovenskih železnicah za STA pojasnili, da promet poteka normalno in da so tudi vlaki z migranti doslej vozili nemoteno.

Notranje ministrstvo v Skopju je zaprtje obrazložilo s tem, da je Slovenija vse države na balkanski migrantski poti obvestila o okvari na svoji železniški progi. Na grški strani na vstop v Makedonijo sicer čaka okoli 350 migrantov. Makedonska policija je sporočila, da ne sprejemajo več migrantov, ki v svoji prošnji za azil ne navedejo svoje končnega cilja v Evropi.

Mejni prehod Idomeni/Gevgelija leži na glavni poti, prek katere trenutno begunci iz Turčije in Grčije ter Balkana potujejo v Evropo. Od sredine novembra Makedonija vstop v državo dovolili le beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, vse ostale kot gospodarske migrante brez dodatnega preverjanja na meji zavrnejo.