Republika srbska kljub neustavnosti praznuje dan entitete

Srbski premier Aleksandar Vučić je pred obiskom v Banja Luki ponovil, da Srbija ne ogroža integritete BiH.
Objavljeno
09. januar 2016 16.28
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Banja Luka − Kljub odločitvi ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine, da dan entitete Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, srbska entiteta danes s številnimi praznovanji v Banja Luki in ostalih mestih obeležuje svoj praznik. Praznovanj se udeležuje tudi srbski premier Aleksandar Vučić, piše Slovenska tiskovna agencija.

Verskemu obredu, ki ga je vodil srbski patriarh Irinej, je sledila svečana akademija, ki se je je udeležil tudi srbski premier. Pred tem se je Vučić, s katerim je v Banja Luko prišlo tudi nekaj ministrov njegove vlade, sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom.

Vučićev obisk številni Bošnjaki razumejo kot provokacijo, vendar pa je srbski premier tudi pred obiskom v Banja Luki ponovil, da Srbija ne ogroža integritete BiH. V današnjem govoru na akademiji je poudaril, da »ljubezen do Republike srbske ne pomeni sovraštva do BiH«.

»Srbija varuje ozemeljsko integriteto BiH, a s sosedi si je treba deliti dobro in slabo. Srbija je vedno tu, njena obveznost po daytonskem sporazumu je, da čuva in ščiti republiko srbsko. Nihče ne bo mogel Republike srbske ukiniti s političnimi dekreti, ker tudi nastala ni na ta način. Ustvaril jo je narod Republike srbske,« je po navedbah STA dejal Vučić.

Dodik je medtem v govoru pričakovano predvsem sporočil, da Republike srbske nihče ne bo ukinil. »Naj niti ne poskušajo demontirati Republike srbske v sodnem postopku. V miru smo jo razglasili, na žalost branili s krvjo v vojni, v kateri smo utrpeli številne žrtve, in branili jo bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi,« je dejal.

Ponovil je, da Banja Luka ne pristaja na spremembe daytonskega sporazuma in ustave BiH ter celo nakazal, da pot v smeri Evropske unije ni edina, ki jo lahko njegova entiteta ubere. Kot je dejal, ostajajo privrženi ideji evropskih integracij, a svojih pristojnosti in pravic ne bodo žrtvovali za nič, tudi za EU ne, piše STA.

Odločitev o neustavnosti praznika je ustavno sodišče BiH sicer sprejelo novembra, potem ko je bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović vložil zahtevo za oceno ustavnosti. Sodišče je odločilo, da Republika srbska dneva entitete ne more praznovati 9. januarja − na ta dan leta 1992, še pred izbruhom vojne, so Srbi ustanovili svojo entiteto v BiH −, saj se s tem dnem Hrvatje in Bošnjaki ne morejo poistovetiti. Nov datum morajo določiti v šestih mesecih od sprejetja odločitve, kar pa so v Banja Luki zavrnili.