Tožilstvo BiH zaradi popisa prebivalstva začelo preiskavo

Popis prebivalstva leta 2013 je stal dobrih 25 milijonov evrov. Zaradi političnih ozadij grozi, da bo investicija propadla.
Objavljeno
16. marec 2016 17.26
BOSNIA-ENVIRONMENT/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Sarajevo – Tožilstvo Bosne in Hercegovine je sprožilo preiskavo, s katero želi ugotoviti, ali v zvezi s popisom prebivalstva leta 2013 obstajajo elementi kazenske odgovornosti in zakaj rezultati popisa še niso znani. Zaradi političnega ozadja bi lahko popis postal še ena propadla investicija. Rok za objavo rezultatov popisa se sicer izteče 1. julija.

Za preiskavo bodo oblikovali skupino tožilcev in preiskovalcev, ki bo pregledala celoten postopek v zvezi s popisom prebivalstva v letu 2013. Ekipa bo ugotavljala, ali v tem procesu obstajajo elementi kazenske odgovornosti, je po poročanju Aljazeera Balkans sporočilo tožilstvo BiH.

Popis prebivalstva je stal dobrih 25 milijonov evrov (50 milijonov konvertibilnih mark), tako da v primeru propada postopka popisa propadejo tudi sredstva iz proračuna, ki jih je država namenila za popis.

Popis so izvedli oktobra 2013, podatkov pa še vedno niso objavili. Glavni razlog za to je, da se statistična urada obeh entitet – Republike srbske in Federacije BiH – ter Agencija za statistiko BiH ne morejo uskladiti o kriteriju za določanje stalnega prebivalstva ter doseči soglasje o metodologiji obdelave pridobljenih podatkov.

Čeprav v tem načeloma ne bi smelo biti nič spornega, pa vendarle še vedno ni soglasja o tem, koliko je bilo v času popisa dejansko rezidentov BiH.

Razprave o tem potekajo že skoraj dve leti, a Radmila Čičković iz Zavoda za statistiko Republike srbske je ta teden potrdila, da ne bodo dali svojega soglasja za objavo rezultatov, dokler ne izločijo tistih oseb, ki so med popisom izjavile, da delajo ali se šolajo v tujini. »Zahtevamo, da se spoštuje zakon in nič več,« je pripomnila.

V Federaciji BiH pa medtem vztrajajo, da so rezidenti oziroma stalni prebivalci BiH vsi, ki so med popisom dejali, da imajo namen stalno živeti v BiH, še piše STA.