Zaradi protiterorističnih predlogov odstopila francoska pravosodna ministrica

Predlagano je tudi, da bi obsojenim za teroristično dejanje odvzeli francosko državljanstvo.
Objavljeno
27. januar 2016 13.19
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Pariz − Tik preden bi moral posebni odbor francoskega parlamenta začeti razpravo o predlogih ukrepov za boj proti terorizmu v državi, ki med drugim vključujejo predlog, da bi francoskim državljanom z dvojnim državljanstvom odvzeli francosko, če bi bili obsojeni za teroristično dejanje, je odstopila francoska pravosodna ministrica Christiane Taubira.

»Včasih odpor pomeni vztrajati, včasih pomeni oditi,« je na družabnem omrežju twitter zapisala ministrica, sicer priljubljena političarka socialistov predsednika Françoisa Hollanda, a tudi pogosta tarča kritik desničarskih republikancev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik je njenega naslednika že imenoval − kot so sporočili iz pravosodnega ministrstva, je to postal predsednik parlamentarne komisije za pravna vprašanja Jean-Jacques Urvoas, ki mu je Hollande naložil izvedbo ustavne reforme.

Reformo je francoski predsednik zahteval po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Hollande se je med drugim zavzel za zgoraj omenjeno možnost odvzema državljanstva ljudem, obsojenim za teroristično dejanje, kar naj bi pripomoglo h krepitvi varnosti v državi. Francoske oblasti se namreč močno bojijo vračanja državljanov, ki se na bojiščih v Siriji in Iraku borijo v vrstah skrajne sunitske milice Islamska država. Po podatkih Mednarodnega centra za študije radikalizacije in političnega nasilja (ICSR) namreč največ džihadistov v Irak in Sirijo iz zahodne Evrope pride prav iz Francije, glede na število prebivalcev pa iz Belgije. Iz Francije se je po navedbah STA Islamski državi in drugim skrajnim skupinam pridružilo 1200 ljudi, iz Velike Britanije in Nemčije med 500 in 600, iz Belgije 400, iz Nizozemske med 200 in 250, iz Avstrije med 100 in 150.

Razprava o reformi, ki sicer predvideva še, da bi z razglasitvijo izrednih razmer policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in odrejanje hišnega pripora brez sodnega nadzora, naj bi se v parlamentu začela na začetku februarja, dodaja AFP.

Predlog povzroča delitve

Ukrep o odvzemu državljanstva obsojenim terorizma je sicer povzročil delitve tako v francoski vladi kot v družbi. Ministrica Taubira je na primer tik pred predstavitvijo predlaganih reform napovedala, da tega v končnem naboru ukrepov ne bo, saj je predlog diskriminatoren, a se je Hollande, kot kaže, tik pred zdajci odločil drugače.

Raziskave javnega mnenja pa po navedbah agencije AP kažejo, da večina Francozov zamisel podpira, a glasni so tudi nasprotniki predloga, ki se bojijo, da bo izrabljen za nepravično obravnavanje muslimanov. Nasprotniki predloga ga poleg tega primerjajo z odvzemom državljanstva francoskim judom med drugo svetovno vojno.