Trump se (še) ne namerava opravičiti

Vrh FBI in NSA v kongresu zavrnil Trumpove obtožbe, da so mu prisluškovali.
Objavljeno
20. marec 2017 16.53
USA-TRUMP/RUSSIA
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York - Direktor FBI je uradno potrdil potek preiskave o ruskem vmešavanju v volitve in morebitnih stikih predsednikovih sodelavcev z Moskvo. Z direktorjem obveščevalne agencije NSA sta potrdila, da ni dokazov za obtožbe, da je predsednik Barack Obama ukazal prisluškovati Donaldu Trumpu.

Še preden sta James Comey, direktor zveznega preiskovalnega urada FBI, in admiral Michael Rogers, vodja nacionalne varnostne agencije NSA, sedla pred poslanski odbor za obveščevalno dejavnost, je bilo jasno, da ne bomo izvedeli podrobnosti ali bistvenih novosti. Comey je dejal, da je nenavadno, da mora FBI javno potrditi ali zanikati potek preiskave, a nato dodal, da včasih nastanejo nenavadne okoliščine, ko interes javnosti preseže takšno molčečnost. »Zdaj je eden od takšnih trenutkov,« je oznanil danes.

Po njegovih besedah FBI »preiskuje ruska prizadevanja, da bi se vmešali v lanske predsedniške volitve«. Del preiskave je ugotavljanje, ali so bili Trumpovi sodelavci v stiku z ruskimi uradniki in ali so z njimi morda celo sklenili skrivni dogovor o sodelovanju. Admiral Rogers je opozoril, da so ruski posegi v demokratične volitve proces, ki ta hip poteka v Evropi, ne pa enkraten dogodek. »Zaznali smo enake stvari, kot so se dogajale v ZDA, namerno širjenje napačnih informacij, lažne novice,« je ameriškim poslancem dejal direktor NSA.

Bela hiša se ne vda

Oba sta potrdila, da ni dokazov, ki bi potrdili obtožbe predsednika Donalda Trumpa o prisluškovanju, ki naj bi ga ukazal njegov predhodnik. »Nimamo informacij, ki bi potrjevale tvite,« je dejal Comey. Trump je v začetku meseca prek twitterja označil Obamo za »slabega (ali bolnega) tipa«, ki naj bi naročil obveščevalcem, naj prisluškujejo njegovemu nebotičniku Trumptower. Rogers je dodal, da ne ve ničesar o takšnih naročilih, zlasti odločno je zanikal trditve, da je Obamovo naročilo izvedla britanska obveščevalna služba.

Predsednikov tiskovni predstavnik Sean Spicer je minuli teden zakuhal manjši mednarodni škandal, ko je javno ponovil trditve konservativnega komentatorja o tem, da naj bi ZDA za tovrstne primere izrabile britansko službo GCHQ. Toda Bela hiša danes ni priznala poraza. Še med zaslišanjem so na twitterju - tokrat prek uradnega računa predsednika ZDA @POTUS - objavili »NSA in FBI sta dejali kongresu, da Rusija ni vplivala na volilni proces«. To je prineslo zanimiv trenutek, saj so demokrati v odboru javno prebrali tvit, Comey in Rogers pa poudarila, da nikoli nista zatrdila česa takšnega.

Medtem je potekala tudi vsakodnevna tiskovna konferenca Bele hiše, na kateri je Spicer zabičal novinarjem, naj že končno dojamejo, da je odgovor na to, ali obstajajo povezave med Rusijo in Trumpom, ne. Ko so ga vprašali, ali bo Trump sprejel takšen odgovor tudi na vprašanje, ali je Obama ukazal prisluškovanje, je bil Spicer jasen: »Ne.« Po njegovi razlagi kongresna preiskava še vedno poteka, vsi sklepi pred njenim koncem pa bi bili preuranjeni.

Tako smo priča bizarnemu položaju, ko Bela hiša sredi preiskave o ruskih povezavah razglaša, da teh ni. Hkrati preiskavo o Trumpovih bombastičnih obtožbah, o katerih se celo veliko republikancev strinja, da so iz trte izvite, uporablja kot dimno zaveso in izgovor za to, da predsednik ne prizna svoje zmote in se opraviči predhodniku. Poročevalec NBC Benjy Sarlin je to označil, da »tehtamo med trditvami Donalda Trumpa na eni strani in na drugi strani FBI, pravosodnega ministrstva, poslancev in senatorjev iz obeh strank ter britanske obveščevalne skupnosti«.

Ogenj in vžigalice

Zaslišanje je bilo dolgo, poslanci obeh strani so izrabili priložnost za utrjevanje političnih stališč, demokrati o ruskem posegu, ki je prinesel zmago Trumpu, republikanci pa so poskusili preusmeriti pozornost na odtekanje zaupnih informacij v medije. Poslanec slednjih Trey Gowdy je javno naštel nekaj visokih uradnikov prejšnje vlade, na čelu z Obamo, ki bi lahko zakrivili takšno odtekanje, nekdanji republikanski poslanec in zdaj televizijski voditelj Joe Scarborough je takšne poskuse označil za »osupljive in patetične«.

Po besedah ruskega političnega aktivista Garija Kasparova »hiša gori, Trump teka naokoli s škatlico vžigalic, republikance pa zanima, kdo je poklical gasilce«, Mark Salter, nekdanji svetovalec republikanskega senatorja Johna McCaina, pa je na ideološke kolege naslovil vprašanje, zakaj ne pokažejo takšnega zanimanja za vsebino informacij, ki so pricurljale v medije, kot ga kažejo za iskanje tistih, ki so jih predali novinarjem. Takšen odziv desnice je že zjutraj nakazal Trump, ko je prek zasebnega računa na twitterju sporočil, da »morajo FBI in drugi ... poiskati krivca za odtekanje«.

Med njegovo jutranjo porcijo sporočil je bilo poleg običajne obtožbe, da so si »demokrati izmislili rusko zgodbo« zaradi volilnega poraza, tudi opozorilo, da »lažne novice CNN« pripravlja anketo o njegovi priljubljenosti, čeprav so bile njihove »predvolilne napovedi katastrofalne«. Katastrofa je v resnici prišla, po merjenju agencije Gallup naj bi ga podpiralo le še 37 odstotkov Američanov, kar je najnižja podpora v zgodovini po komaj dveh mesecih v Beli hiši.