El Niño na jug Afrike prinaša lakoto

FAO opozarja, da bo letošnja letina zaradi izredne suše slaba, številnim zato preti pomanjkanje hrane.

Mo. B.
pet, 12.02.2016, 17:25

Izjemno močan vremenski pojav El Niño je afriškemu jugu prinesel izjemno sušo, ki ne obeta nič dobrega – Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v danes objavljenem poročilu svari pred veliko prehransko negotovostjo.

»Na obsežnih območjih Zimbabveja, Malavija, Zambije, Južne Afrike, Mozambika, Bocvane in Madagaskarja so doslej zabeležili najbolj suho deževno obdobje v zadnjih 35 letih. Veliko pomanjkanje vode doživljajo tudi na kmetijskih območjih severa Namibije in juga Angole,« so v poročilu zapisali na FAO.

Zaradi majhne količine dežja so morali številni kmetje v regiji tudi za 50 dni zamakniti začetek setve, pogoji za vzgojo poljščin so slabi, pašniki se ne obnavljalo. Tudi če preostanek sezone zapade običajna količina dežja, bi bil po njihovih izračunih pridelek koruze, ene glavnih živil juga Afrike, močno okrnjen. A so napovedi še veliko manj optimistične - po navedbah FAO se omenjenim državam tudi v prihodnje obeta suho in vroče obdobje.

Foto: Philimon Bulawayo/Reuters

»Kombinacija slabe sezone 2014/15, izjemno suhega začetka sezone (od oktobra do decembra) in napovedi nadaljevanja vročega in nadpovprečno suhega vremena vse do sredine 2016 napoveduje scenarij obsežnega, regionalnega zmanjšanega pridelka,« ugotavljajo v organizaciji. Iz Južne Afrike in Malavija so januarja že poročali o rekordno visokih cenah koruze.

Čeprav je za napoved posledic in končnega števila ljudi, ki jih bo prizadela slaba letina, še prekmalu, v FAO pričakujejo, da se bo potreba po pomoči v obliki hrane v letih 2016/17 znatno povečala. Ena od držav, ki je že pozvala k pomoči, je Zimbabve, ki je prejšnji teden za del države razglasil naravno katastrofo. Za podoben korak so se odločili tudi v drugih državah. V Bocvani, Svaziju, Južni Afriki in Namibiji so omejili porabo vode. Majhne količine dežja povzročajo tudi težave v preskrbi z elektriko - zaradi nizkega nivoja gladine pri jezu Kariba iz Zambije in Zimbabveja poročajo o izpadih električnega toka.

V organizaciji FAO ob vseh neobetavnih napovedih humanitarne partnerje opozarjajo, naj se pripravijo, da se bo prehrambna negotovost povečala, število ljudi, ki bodo potrebovali pomoč, pa bi bilo lahko najvišje od prehranske krize med letoma 2002 in 2003.

Prijavi sovražni govor