Marshallovi otoki na sodišču začeli postopek proti jedrskim silam

Otoška država v Tihem oceanu meni, da Indija, Pakistan in Veliki Britanija ne izpolnjujejo zavez o jedrskem razoroževanju.
Objavljeno
07. marec 2016 17.13
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Haag − Na Meddržavnem sodišču v Haagu se je danes začel postopek, ki so ga proti Indiji, Pakistanu in Veliki Britaniji, sprožili Marshallovi otoki, ki menijo, da trojica ne izpolnjuje zavez o jedrskem razoroževanju. Otoška država v Tihem oceanu hoče s procesom znova opozoriti na globalno jedrsko grožnjo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Predstavnik Marshallovih otokov Tony deBrum je pred sodiščem poudaril, da je po jedrskih poskusih v 50. letih prejšnjega stoletja več otokov na območju izginilo, nekateri pa bodo najbrž neprimerni za življenje še več tisoč let. Kot je dejal, se še posebej spomni preizkusa Castle Bravo 1. marca 1954, ko je kot devetletni deček z dedkom ribaril v atolu 200 kilometrov proč od kraja, kjer so testirali atomsko bombo, tisočkrat močnejšo od tiste v Hirošimi leta 1945. »Nebo je postalo krvavo rdeče,« je dejal in dodal, da so kasneje številni umrli, zboleli za rakom ali so se rodili z okvarami.

Marshallovi otoki izpostavljajo, da kljub njihovemu trpljenju svetovne jedrske sile še vedno ne izpolnjujejo svojih zavez iz sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Država je hotela v zvezi s tem na sodišču sprožiti proces proti devetim državam − poleg Indije, Pakistana in Velike Britanije še proti Kitajski, Franciji, Izraelu, Severni Koreji, Rusiji in ZDA. A Meddržavno sodišče je sprejelo le postopke proti Veliki Britaniji, Indiji in Pakistanu, ki so sodišče priznali, piše STA. Ostalih šest držav, vključno z največjima jedrskima silama ZDA in Rusijo, je sporočilo, da se jim na tožbo ni treba odzvati.

Sodniki Meddržavnega sodišča bodo v prihodnjih dneh opravili več zaslišanj, da bi ugotovili, ali je sodišče sploh pristojno za odločanje o tožbah proti Indiji in Pakistanu, dodaja STA. Na zaslišanju v zvezi z Veliko Britanijo, predvidenem za sredo, pa naj bi obravnavali predhodni ugovor Londona.