V letalski nesreči na jugu Rusije ugasnilo 62 življenj

Nesreča se je zgodila, ko je letalo drugič poskušalo pristati v slabem vremenu, nato pa zgrešilo pristajalno stezo.

Mo. B., STA
sob, 19.03.2016, 08:27; spremenjen: 11:38

Rostov – Na jugu Rusije je danes zjutraj med pristajanjem v Rostovu na Donu strmoglavilo in zagorelo potniško letalo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na navedbe ruskih preiskovalcev, je umrlo vseh 55 potnikov in sedem članov posadke na boeingu 737 letalske družbe Flydubai, ki je priletel iz Dubaja, poroča STA.

Nesreča se je zgodila, ko je letalo drugič poskušalo pristati v slabem vremenu, nato pa zgrešilo pristajalno stezo. Potem ko je strmoglavilo, je letalo še zagorelo. Razbitine so bile raztresene na obsežnem območju, tudi do poldrugi kilometer od mesta strmoglavljenja. Ruski preiskovalci so potrdili, da je umrlo vseh 62 ljudi na krovu letala, število žrtev pa je potrdila tudi družba Flydubai.

Družba je sporočila, da je bilo 44 potnikov ruskih državljanov, osem je bilo Ukrajincev, dva sta bila indijska državljana, med potniki pa je bil tudi uzbekistanski državljan. Ob tem so v Flydubai dodali, da trenutno obveščajo svojce potnikov in članov posadke. Ruski predsednik Vladimir Putin je že izrekel sožalje svojcem žrtev.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da je območje strmoglavljenja zajel požar in da so potrebovali več kot uro, da so ognjene zublje spravili pod nadzor. Več kot 700 reševalcev in 100 vozil so napotili na prizorišče nesreče. Doslej so uspeli najti obe črni skrinjici letala.

Po navedbah LifeNews je v času strmoglavljenja močno deževalo, izdana pa so bila tudi opozorila pred močnimi vetrovi. Letalo je krožilo nad pristajalno stezo in kar dve uri poskušalo pristati zaradi slabega vremena. Ostale polete so preusmerili na letališče Krasnodar, ki leži okoli 300 kilometrov južneje od Rostova na Donu.

Ruske oblasti so že sprožile kriminalistično preiskavo nesreče, da bi ugotovile, ali so bili kršeni varnostni predpisi in ali je pri strmoglavljenju vlogo odigrala morebitna malomarnost. Predstavniki ruskega ministrstva za promet so za medije povedali, da med možnimi vzroki strmoglavljenja preiskujejo tudi napako pilota. Preiskujejo tudi morebitne tehnične napake letala.

Medtem pa ruska televizija Rosija 24 ob sklicevanju na navedbe preiskovalcev poroča, da je pilot nameraval prekiniti drugi poskus pristanka, a naj bi se v trenutku, ko je poskušal narediti še en zavoj, nekaj zgodilo in je letalo strmoglavilo, še piše STA.

 

Povezane novice

Egipt kritično o domnevni bombi na ruskem letalu
7. november ob 18:07
Strokovnjaki še naprej zbirajo informacije o tragediji. Za zdaj ne izključujejo nobenega scenarija.
Prijavi sovražni govor