Obama predstavil načrt za zaprtje Guantanama

Predsednik pravi, da je naposled napočil čas za zaprtje ustanove, ki je izdala ameriške interese in vrednote.
Objavljeno
23. februar 2016 21.32
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Washington − V zadnjem letu mandata se bo ameriški predsednik Barack Obama, kot kaže, odločneje lotil ene od svojih najbolj odmevnih predvolilnih obljub izpred osmih let − zaprtja taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Obama je namreč danes predstavil dolgo pričakovani načrt zaprtja kontroverznega zapora. Kot je dejal, je naposled napočil čas za zaprtje ustanove, ki je izdala ameriške interese in vrednote.

Načrt ameriškega predsednika predvideva nadaljnje premeščanje manj nevarnih pripornikov v ostale države, poleg tega pa na ameriških tleh omenja 13 nadomestnih ustanov za njihovo namestitev. S tem bi lahko ZDA vsako leto privarčevale milijone dolarjev davkoplačevalskega denarja − Washington namreč za upravljanje Guantanama vsako leto porabi približno 455 milijonov dolarjev, računajo pa, da bi v primeru izpeljave načrta stroške zmanjšali na približno 180 milijonov na leto. Podrobnosti o nadomestnih ustanovah sicer še niso znane − Bela hiša jih noče objaviti, saj se boji nasprotovanja tamkajšnje lokalne skupnosti.

»Že vrsto let je jasno, da Guantanamo ne koristi naši nacionalni varnosti, ampak jo spodkopava,« je danes dejal Obama. Pojasnil je, da je zapor za teroristične osumljence na Kubi orodje za novačenje teroristov, in poudaril, da gre za zapiranje poglavja ameriške zgodovine, ki odseva vse, kar so se Združene države naučile po 11. septembru 2001 − nauke, ki bi jih morale voditi tudi v prihodnje.

V zaporu za teroristične osumljence Guantanamo, kjer je bilo v vseh teh letih zaprtih približno 780 ljudi, je danes še vedno 91 domnevnih džihadistov, od katerih jih je 35 predvidenih za selitev v tujino, deset jih je v postopku pred posebnimi vojaškimi sodišči, nekaj jih bodo izpustili v prihodnje, nekaj pa nikoli, ker predstavljajo preveliko varnostno tveganje, vendar pa ameriške oblasti nimajo dovolj dokazov, da bi jih lahko obsodile.

Ameriški predsednik si sicer za zaprtje Guantanama prizadeva že odkar je leta 2009 zasedel predsedniški položaj, a doslej so mu vsako resnejšo namero preprečili republikanci, na nekaj nasprotovanja pa je naletel tudi v lastni administraciji. Obama se zaveda, da bo tudi zdaj naletel na nasprotovanje kongresa, kljub temu pa po navedbah STA obljublja, da si bo pri projektu prizadeval za sodelovanje.