Pobeg kot v filmu

Vsako leto prebegne na jug okoli tisoč Severnih Korejcev, se pa število zmanjšuje, odkar je na oblasti Kim Džong Un.

tor, 14.11.2017, 21:00

V južnokorejskem delu skup­nega varnostnega območja so v ponedeljek razglasili izredno stanje, potem ko se je ob 15.30 s severne strani demarkacijske­ črte zaslišalo streljanje. Tik pred tem so z nadzornimi kamerami opazili, da se meji med obema Korejama približuje vojak v vojaškem vozilu.

Ko se je eno kolo ugreznilo v jarek, je vojak skočil iz vozila in stekel proti južnokorejski strani. Nekaj vojakov s severnokorejske strani se je pognalo za njim in streljalo iz polavtomatskih pušk. Danes so potrdili, da je bilo izstreljenih 40 nabojev. Begunca so zadeli najmanj petkrat, preden je prešel na južnokorejsko stran in padel na odprtem prostoru kakšnih 50 metrov od ­demarkacijske črte.

Odstranjenih pet krogel, dve sta še v vojakovem telesu

Južnokorejski vojaki, ki so bili takrat na straži, so potrebovali približno 20 minut, da so se priplazili do ranjenca in ga odvlekli do tako imenovane Hiše svobode, trinadstropnega poslopja nasproti betonske stavbe, poimenovane Panmungak na severnokorejski strani. Na obeh poslopjih je nameščeno več nadzornih kamer, s katerimi 24 ur na dan spremljajo vsak premik na nasprotni strani. Tokrat so z vrha Hiše svobode opazovali, ali so severnokorejski vojaki streljali na begunca tudi po tem, ko je ta prestopil demarkacijsko črto, kar bi pomenilo prekinitev premirja, s katerim so poleti 1953 ustavili ­triletno korejsko vojno.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor