Pogrinjanje mize za prihodnji torek

Ameriške volitve: zadnja glasovanja so oživila Sandersovo kampanjo in potrdila zvestobo Trumpove črede.
Objavljeno
09. marec 2016 22.29
USA-ELECTION/SANDERS
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Teflonski Don, kot liberalni newyorški tabloid­ Daily News imenuje Donalda­ Trumpa, je v torek dokazal, da mu ne pride do živega niti množičen napad veljakov lastne stranke, podprt z milijonsko kampanjo. Po treh novih zmagah je še bliže predsedniški nominaciji. K tej koraka tudi Hillary­ Clinton, čeprav ji je Bernie Sanders zadal nov udarec.

V torek so se ponovila dosedanja iskanja predsedniških kandidatov obeh strank. Na desnici je Trump zmagal v najpomembnejših tekmah, teksaški senator Ted Cruz se mu je uprl v najkonservativnejši zvezni državi od štirih. Demokratski volivci so glasovali le v Mississippiju in Michiganu, Hillary Clinton pa je na jugu, kjer imajo temnopolti vodilno vlogo pri demokratih, močno potolkla Sandersa. Toda ta ji je presenetljivo iztrgal bolj beli, industrijski Michigan in pokazal, da se bo morala zelo potruditi za končno zmago.

»Nikoli še nisem slišal toliko groznih reči na svoj račun v enem tednu ... za 38 milijonov dolarjev groznih laži,« je Trump v torek povzel zadnje dni, ko ga napadajo z vseh strani. Proti njemu je vrh stranke, premožni republikanski donatorji so usmerili denar v super politične­ odbore, ki so preplavili ključne zvezne države z oglasi proti­ njemu. Napadajo ga mediji, po njem udrihajo nasprotniki v predsedniški tekmi. Odgovoril je s prepričljivimi zmagami v treh od štirih držav.

Široka koalicija

Devetinšestdesetletnega newyorškega milijarderja so znova podprli različni volivci od Michigana v osrčju industrijskega osrednjega dela ZDA do Mississippija globoko na ameriškem jugu. Zanj so glasovali konservativni evangelijski kristjani,­ republikanci, neodvisni volivci in tisti, ki si želijo za predsednika nekoga, ki ni uveljavljen politik. Po vzporednih volitvah je nanizal zmage v vseh starostnih skupinah, edina skupina, v kateri ni prevladal, so volivci s podiplomsko izobrazbo.

»Moram se zahvaliti posebnim interesom in lobistom. Očitno so nekaj storili, da so tako okrepili številke,« se je milijarder posmehnil gibanju »Ne Trump«. Med pripadniki slednjega je tudi mehiški predsednik Enrique Peña Nieto, ki je njegovo približevanje Beli hiši primerjal z vzponom na oblast, »kot je prišel Mussolini in kot je prišel Hitler«. Večer mu je nekoliko pokvaril Ted Cruz z zmago v Idahu, z drugimi mesti v vseh preostalih zveznih državah pa utrdil vlogo prvega izzivalca.

Tako je še otežil življenje vrhu republikanske stranke, saj je tudi Cruz – včeraj ga je podprla Carly Fiorina, donedavnega nasprotnica­ v predsedniški tekmi – daleč od kandidata, ki bi ga radi imeli v jesenskem spopadu z demokrati. Guverner Ohia John Kasich (edini spodoben republikanec v tekmi zadnjih štirih) je doživel udarec v Michiganu, kjer se je Cruz mimo njega tesno prerinil na drugo mesto. Za Kasichevo preživetje je nujna zmaga v domačem Ohiu prihodnji torek, a v anketah za približno 5 odstotkov zaostaja za Trumpom.

Uničujoč večer je za floridskim senatorjem Marcom Rubiem, še pred kratkim velikim upom republikanskega vrha, ki tokrat ni dobil niti enega delegata. Nenadoma v torkovem glasovanju na Floridi ne visi na nitki samo njegova predsedniška kandidatura, pač pa morda tudi politična kariera, poraz bi zamajal tudi to. Toda v anketah ima Trump v povprečju več kot 15 odstotnih točk prednosti, vzpenja se tudi Cruz, ki v oglasih na Floridi napada Rubia, saj ga želi izriniti iz tekme in jo spremeniti v dvoboj s Trumpom.

Sandersov udar

Da se ankete lahko močno zmotijo, je dokazal Sanders. V Michiganu je zaostajal za Hillary Clinton za 20 odstotnih točk in sloviti statistik Nate Silver je še pred objavo rezultatov dejal, da bi bil njen poraz eno največjih presenečenj v zgodovini javnomnenjskih razi­skav.

V torek ponoči je bil osupel tudi Sandersov štab. Po objavi rezultatov so na hitro sklicali novinarsko konferenco v veži hotela na Floridi, senator pa je bil videti, kot da so ga zvlekli iz postelje.

Hillary Clinton je sicer pometla Mississippi in ob tesnem porazu v Michiganu znova osvojila več delegatov. Toda ta zvezna država je nekakšen oven zvončar za ves »pas rje«, kot pravijo industrijskemu območju ZDA pod Velikimi jezeri. »To je bil fantastičen večer, veselimo se Illinoisa, Ohia, Misurija in drugih držav, v katerih bomo tekmovali prihodnji teden,« je napovedal Sanders.

Nekdanji zunanji ministrici so vtrli sol v rano tudi podatki vzporednih volitev, da je v Michiganu­ zanjo glasovalo manj kot dve tretjini temnopoltih volivcev, kar pomeni, da na severu nima tako trdne večine med njimi kot na jugu, kjer ji stoji ob strani kar od 80 do 90 odstotkov afroameriške skupnosti. Čeprav je Hillary Clinton ob podpori strankarskih veljakov še vedno na dobri poti do demokratske predsedniške nominacije, se bo morala boriti do julijskega zbora stranke v Filadelfiji.