Razvpiti poveljnik ugandskih upornikov pred ICC

Domenica Ongwena bremeni 70 točk obtožnice, med drugim mu očitajo tudi novačenje otrok in spolno zasužnjevanje.

Mo. B., STA
čet, 21.01.2016, 12:23

Haag – Zloglasni poveljnik ugandske Gospodove uporniške vojske (LRA) Dominic Ongwen je danes stopil pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC), pred katerim ga v 70 točkah obtožnice bremenijo vojnih zločinov, med drugim novačenja otrok vojakov in zadrževanja spolnih suženj. ICC mora zdaj odločiti, ali so obtožbe dovolj prepričljive za začetek sojenja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Štiridesetletni Ongwen je bil eden izmed poveljnikov LRA, ki je med letoma 1987 in 2006 terorizirala Ugando in ubila več deset tisoč ljudi, več sto tisoč pa jih je moralo zapustiti domove. Sodišče s sedežem v Haagu je zanj leta 2005 razpisalo mednarodni zaporni nalog, Ongwen pa se je nato lani predal v Srednjeafriški republiki, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

LRA je vodil Joseph Kony, ki je še vedno na begu. LRA je izvajala pokole, ljudem sekala ude in ropala. Ongwen, ki se je v poveljnika prelevil iz otroka vojaka, vojnih zločinov bremenijo v 70 točkah obtožnice. Med drugim je menda ugrabljal otroke, da so ti postali borci, deklice pa zadrževal kot spolne sužnje.

Ongwen, ki je bil znan kot Bela mravlja, je danes na sodišču prisluhnil obtožbam, ki jih je prebral tožilec Benjamin Gumpert. Ta je obenem predvajal posnetke trupel v grobovih in povedal, da bo sodišče videlo še druge krutosti napadov LRA. Ongwen je povedal, da je prebiranje obtožnice izguba časa.

Tožilstvo bo pet dni prepričevalo tričlanski sodni senat, da so dokazi proti Ongwenu dovolj trdni, da se mu sodi. Sodniki bodo nato odločili, ali bodo začeli proces, poroča STA.

LRA je nastala leta 1986 na severu Ugande. Takrat je trdila, da se v imenu etnične skupine Acholi bori proti vladi ugandskega predsednika Yowerija Musevenija. Vladne sile so LRA leta 2006 pregnale iz Ugande, nasilje pa je nato ta milica začela sejati po jugu Sudana, severovzhodu Demokratične republike Kongo in na koncu še po jugovzhodu Srednjeafriške republike.

Povezane novice

Poveljnik zloglasne LRA na poti v Haag
20. januar ob 20:07
Enemu od poveljnikov zloglasne Gospodove odporniške vojske Dominicu Ongwenu bodo sodili zaradi vojnih zločinov.
Prijavi sovražni govor